avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare filiala de partid, procedura
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare filiala de partid, procedura

As dori sa stiu care sunt pasii pentru infiintarea unei filiale de partid. In afara de legea OG 26/2000 referitoare la regimul asociatiilor si fundatiilor, nu am gasit nimic precis referitor la filialele de partid. Daca ma poate ajuta cineva, ii sunt recunoscator. :beer:
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2014
Loox92, utilizator
Cel mai recent răspuns: Loox92 , utilizator 23:42, 20 Martie 2014
OG 26 / 2000 nu se aplica la partide. Pentru partidele politice exista lege speciala. Subiectul nu isi are locul in aceasta sectiune de forum, pentru ca partidele nu intra in sfera notiunii de ONG nici daca e luata in sens larg...
Partidul este o asociatie, are lege speciala intr-adevar, insa pe mine ma intereseaza infiintarea unei filiale de partid, procedura ce nu e reglementata in legea partidelor. Fiind o asociatie cu structura distincta de cea a partidului, filialei (ma gandesc ca) i s-ar aplica legislatia asociatiilor. Poate gresesc... de aceea am intrebat aici, in speranta ca poate cineva are cunostinta. Multumesc!
Partidele sunt definite de Legea 14 / 2003 ca fiind persoane juridice de drept public, pe cand asociatiile si fundatiile guvernate de OG 26 / 2000 sunt persoane juridice de drept privat.
OG 26 / 2000 nu constituie norma de drept comun nici macar pentru alte categorii de organizatii nonprofit de drept privat, cum e cazul sindicatelor, patronatelor sau asociatiilor de proprietari, si deci in opinia mea cu atat mai putin pentru partidele poltice. Dreptul comun cu care se completeaza legile speciale, atat OG 26 / 2000 cat si Legea 14 / 2003, este Cartea I titlul IV dinLegea 287 / 2009 (Codul CIvil), titlu intitulat ”persoana juridica”. Din pacate nu are norme speciale privind dezmembramintele. Legea 14 / 2003 nu are prevederi specifice referitoare la filiale, insa din art.14 in opinia mea se deduce ca organizatiile locale ale partidului nu au personalitate juridica, prin urmare nu ar putea purta denumirea de filiala si nu ar putea avea regimul juridic specific unei filale, ci numai cel al unei sucursale, daca este sa aplicam totusi prin analogie prevederi privind dezmembramintele unei persoane juridice. Nu am avut insa vreodata tangenta cu partidele si nu stiu cum s-au intepretat in practica prevederile art. 14 din Legea 14 / 2003 - ar trebui sa raspunda cineva care a fost efectiv implicat in probleme juridice legate de partide....
Multumesc pentru raspuns. Intr-adevar, din ce am mai sapat, am constatat folosirea eronata (inclusiv in statute) a denumirii de "filiala" in ceea ce priveste organizatiile teritoriale ale partidelor. Cred ca, neavand personalitate juridica, "filialele" teritoriale se infiinteaza prin hotarari ale consiliilor (nationale, judetene), fiind simple structuri interne autonome. Astept in continuare, poate voi fi pe deplin lamurit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare pentru deschiderea unui punct de lucru Cristhine Cristhine Buna ziua! Care sunt actele/aprobarile/documentele necesare pentru deschiderea unui punct de lucru al unui ONG? (vezi toată discuția)
Despre filiala fundatie egeorgiana25 egeorgiana25 buna ziua as dori sa stiu mai multe despre ce este necesar de a deschide o filiala a unei fundatii.in primul rand membrii fondatori m-au numit director in ... (vezi toată discuția)
Filiale ong international sojourn sojourn Poate un ONG international (european) sa deschida in Romania o filiala cu calitate de persoana juridica, fara a infiinta o noua entitate (asociatie/fundatie)? (vezi toată discuția)