avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale compensare obligatii intre 3 parti - ce contracte ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

compensare obligatii intre 3 parti - ce contracte folosim?

Buna ziua
am urmatoarea situatie:
- o persoana fizica straina X a acordat un imprumut catre o firma romaneasca A la care asociat unic este Y, tot cetatean strain;
- firma A a achitat pre-contractele pentru achizitia unui teren cu suma respectiva;
- firma A a incheiat un Contract de Novatie cu firma B prin care firma B are dreptul sa preia pre-contractele si sa finalizeze tranzactia, ceea ce s-a si intamplat;
- X si Y sunt asociati in firma B
(de fapt toata incurcatura s-a creat pentru ca la momentul semnarii pre-contractelor nu aveau o firma in comun si au agreat sa faca totul pe o firma a lui X si ulterior sa se lucreze pe noua firma)

Ce tip de contract putem incheia pentru a "stinge obligatia firmei A catre X si a o compensa cu obligatia firmei B catre X (in aceasi suma)? Practic dorim ca in final sa avem un imprumut asociat al lui X catre firma B

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: cadmo , utilizator 12:47, 28 Aprilie 2009
Codul Civil
Sectiunea IV: Despre compensatie
Art. 1143
Cind doua persoane sint datoare una alteia, se opereaza intre dinsele o compensatie care stinge amindoua dtoriile in felul si cazurile exprese mai jos. (C. civ. 1144 si urm., 1508, 1570).
Art. 1144
Compensatia se opereaza de drept, in puterea legii, si chiar cind debitoarii n-ar sti nimic despre aceasta; cele doua datorii se sting reciproc in momentul cind ele se gasesc existind deodata si pina la concurenta cotitatiilor lor respective.
Art. 1145
Compensatia n-are loc decit intre doua datorii care deopotriva au de obiect o suma de bani, o cantiatea oarecare de lucruri fungibile de aceeasi specie si care sint deopotriva lichide si exigibile.
Prestatiile in fructe, al caror pret este regulat prin mercuriale, se compenseaza cu sumele lichide si exigibile.
Art. 1146
Termenul de gratie nu impiedica compensatia. (C. civ. 1101).
Art. 1147
Compensatia se opereaza oricare ar fi cauzele unei sau celeilalte datorii, afara de cazurile:
1.unei cereri pentru restitutiunea unui lucru ce pe nedrept s-a luat de la proprietar;
2.unei cereri pentru restitutiunea unui depozit neregulat;
3.unei datorii declarate nesesizabile. (C. civ. 1560 si urm. 1570, 1591 si urm.)
Art. 1148
Compensatia se opereaza in privinta cautiunii, pentru ceea ce creditorul datoreste debitorului principal.
Compensatia n-are loc, in privinta debitorului principal pentru ceea ce creditorul datoreste cautiunii. (C. civ. 1039 si urm., 1047, 1141, 1142, 1681).
Art. 1149
Debitorul, care a acceptat pur si simplu ca un creditor sa faca cesiunea drepturilor sale unei alte persoane, nu mai poate invoca in contra cesionarului compensatia care ar fi avut loc in privinta cedentului, inaintea acceptarii.
Cind cesiunea s-a notificat debitorului, dar nu s-a acceptat de dinsul, nu se impiedica decit compensatia posterioara acestei notificari. (C. civ. 1391 si urm.)
Art. 1150
Cind cele doua datorii nu sint platnice intr-acelasi loc, nu se poate opera compensatia decit platind cheltuielile remiterii (cheltuielile determinate de efectuarea platii in alt loc), (C. civ. 1104, 1105).
Art. 1151
Cind sint mai multe datorii compensabile, datorite de aceeasi persoana, se urmeaza, pentru compensatie, regulile stabilite pentru imputatie de art. 1113.
Art. 1152
Compensatia n-are loc in prejudiciul drepturilor dobindite de alte persoane. Astfel cel ce, fiind debitor, a devenit creditor in urma sechestrului (popririi) ce i s-a facut de o alta persoana, nu poate invoca compensatia in prejudiciul sechestrantului. (C. civ. 1099).
Art. 1153
Acel ce a platit o datorie stinsa, de drept, prin compensatie, nu mai poate, repetind plata creantei pentru care n-a invocat compensatia, sa pretinda, in prejudiciul altor persoane, privilegiile sau ipotecile acestei creante, afara numai daca este o cauza evidenta, ce l-a facut sa nu cunoasca creanta care trebuia sa compenseze datoria sa. (C. civ. 1144; 1299).
Buna ziua
multumesc pentru raspuns
Sa inteleg ca putem face compensarea (in contabilitate) fara nici o alta formalitate? Sau sa facem un proces verbal ceva semnat de cele 3 parti (2 firme si 1 pers fizica)?
Cu stima


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani de la bugetul de stat Maria64 Maria64 prin natura activitatii firmei pe care o conduce si administreaza o buna prietena, luna de luna are de incasat de la bugetul de stat sume considerabile......in ... (vezi toată discuția)
Compensare radu maria radu maria va rog sa-mi spuneti care este baza legala pentru stingerea datorie prin compensare si cum se procedeaza?Multumesc! (vezi toată discuția)
Stingerea obligatiilor prin remitere datorie oranca oranca Buna ziua, Societatea A are de primit de la societatea B 1000 lei. B are de primit de la C 500 de lei iar, C are de primit de la A 500. Se poate face ... (vezi toată discuția)