avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intoarcere la munca din CIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intoarcere la munca din CIC

Buna ziua, am optat pentru a sta acasa cu copilul meu 2 ani!Am nascut in luna Mai 2012 deci se aplica legea ca tata sa stea acasa o luna cu copilul. Conform legii din 1.03.2012 o luna din acesti 2 ani trebuie sa stea tata acasa .Am inteles ca sunt 2 variante la aceasta lege si anume : 1. ori sta tata acasa si este platit 75% din venitul de anul trecut ...si mama se intoarce la lucru mai repede cu o luna 2. ori sta mama acasa o luna in concedi fara plata.Legea am inteles o zic eu . Si eu si sotul meu lucram intr o firma privata de multi ani .Sotul meu doreste sa stea acasa ultima luna dar nu stie daca il va lasa angajatorul.Este obligat prin lege angajatorul sa dea tatalui aceea luna sau nu? Si daca nu i se aproba de catre angajator aceea luna de stat acasa eu trebuie sa imi i au concediu fara plata sau sa ma intorc mai repede cu o luna la locul de munca. Ce se intampla daca nu mi se acorda aceea luna fara plata ??? Exista o lege prin care firmele sunt obligate de catre statul roman sa acorde concediu fara plata?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:26, 21 Martie 2014
1`. OUG 111/2010:
art.25 (1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului
prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.

2. Art.26 din OUG 111/2010 prevede :
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 şi art. 38 alin. (3) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi aplicarea amenzilor corespunzătoare se fac de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
....

3. In cazul in care sotul dvs solicita acordarea CCC si angajatorul refuza sa-l aprobe, atunci va putea sesiza ITM-ul/Inspectia Muncii in baza prevederilor mai sus-mentionate.

4. Normele de aplicare a OUG 111/2010 prevad:
Art. 4^1. -(1) in aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
(2) in situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului
(3) in cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica
(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta
(5) in situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 si 22 din ordonanta de urgenta
....
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art.2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art.25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4^1

(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
...

3. Angajatorul este obligat sa acorde concediu crestere copil (CCC) pentru tatal copilului.

4. - In acea luna dvs. puteti relua activitatea sau sa solicitati concediu fara plata.
- In aceasta situatie angajatorul este obligat sa va acorde concediu fara plata.
- Cea mai buna solutie (din punct de vedere financiar este sa reluati activitatea).

5. Varianta cu 75% din salariu nu este adevarata (cine v-a spus asa ceva?).

6. Asadar si daca tatal intra sau nu in CCC dvs. vi se reduce CCC cu o luna de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de suspendare crestere copil pana la varsta de 2 ani GabrielaRidegu GabrielaRidegu Buna seara, Daca o angajata intra in concediu de crestere copil pana la varsta de 2 ani ai copilului, cum se completeaza decizia de suspendare? Exemplu: ... (vezi toată discuția)
Contestatie privind suspendarea platii pentru indemnizatie crestere copil irina_ivan irina_ivan Buna ziua! Am o fetita cu care am ales sa stau acasa doi ani, chiar daca am primit foarte putini bani pt asta (o treime din salariul pe care il aveam cand ... (vezi toată discuția)
Cic soniq20 soniq20 Buna seara, In prezent sunt in concediu crestere copil de 1 an. Am 2 intrebari: - Mi-au spus cei de la resurse umane ca nu s-a aprobat modificarea duratei ... (vezi toată discuția)