avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Recuperare indemnizatie de CM de la FNUAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Recuperare indemnizatie de CM de la FNUAS

Buna ziua.
Va rog sa imi enumerati care sunt cazurile in care un angajator poate sa-si recupereze indemnizatii de concediu medical.
Sunt noua in domeniul salarizarii si as vrea sa stiu cand trebuie sa recuperez aceste indemnizatii de la FNUASS
Va rog, daca se poate, sa-mi precizati si legislatia care reglementeaza acest aspect
Cel mai recent răspuns: Elena Savciuc , Consultant resurse umane 15:22, 21 Martie 2014
Recuperarea sumelor reprezentand indemnizatii de concedii medicale platite de catre angajatori salariatilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, este prevazuta la art. 77 alin. (1) din Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie.

Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributii sociale de sanatate.

In prezent, aceasta este singura modalitate de a recupera sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor, care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva.

In acest sens, angajatorul va depune la registratura Casei de asigurari de sanatate urmatoarele acte:
1. Cerere de restituire (2 exemplare);
2. Copie dupa Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Declaratia 112 anexele A1 si A1.1), aferenta lunii pentru care se solicita restituirea + Centralizator privind certificatele de concediu medical aferent lunii;
3. Concediile medicale (exemplarul 2 – roz) aferente lunii pentru care se solicita restituirea;
4. Fisa sintetica pentru concedii si indemnizatii din ianuarie 2006 pana la data solicitarii, de la Administratia Financiara (Cont 439).

Potrivit art.40 din OUG nr.158/2005, indemnizatiile pot fi recuperate pe baza actelor justificative, in termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era in drept sa le solicite.

Sursa: [ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare sume casmb ELENA2009 ELENA2009 pentru a recupera banii de pe concediile medicale de la casa de sanatate trebuie depuse si concediile medicale care sunt suportate de angajator, cf ordin ... (vezi toată discuția)
Certificat concediu medical mihteo mihteo Ce face institutia cu Certificatul medical al unui salariat? Se mai depune la Casa de sanatate? Daca da, in ce termen? (vezi toată discuția)
Concediu medical editaama editaama un salariat dintr-o institutie publica care este diagnosticat cu neoplazii sau sida con indemnizatie 14 poate beneficia de concediu medical o perioada ... (vezi toată discuția)