Sunt pensionara si am si activitate profesionala cu contract de munca pe durata determinata( profesor;plata cu ora).Totul este conform normelor legale. De la scoala mi se fac toate retinerile inclusiv asigurarea de sanatate.Am o problema de sanate mai serioasa si trebuie sa fac un tratament. As vrea sa stiu daca pot beneficia de concediu medical. De la scoala mi s-a spus ca da, din moment ce ei platesc tot ce trebuie ca si contributie la CAS. Medicul de familie refuza sa imi dea certificatul. Nu inteleg de ce. Muncesc, sunt practic de doua ori asigurata. O data ca pensionar o data ca salariat. Care e solutia corecta? Va multumesc
Aveti dreptul la concediu medical. Aratati-i medicului de familie prevederile legale de mai jos, pe care ar trebui sa le stie:
OUG nr. 158/2005:
ART. 16
(1) Asiguraţii a cãror incapacitate temporarã de muncã a survenit în timpul concediului de odihnã sau al concediului fãrã platã beneficiazã de indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã, concediul de odihnã sau fãrã platã fiind întrerupt, urmând ca zilele neefectuate sã fie reprogramate.
(2) Beneficiazã de indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, în aceleaşi condiţii ca şi ceilalţi asiguraţi, pensionarii care se aflã şi în una dintre situaţiile menţionate la art. 1 alin. (1) lit. A sau B, precum şi pensionarii de invaliditate gradul III sau, dupã caz, pensionarii nevãzãtori, care se regãsesc în situaţiile prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. c) şi d).
ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu, precum şi orice alte activitãţi dependente;.....
Concediu fara salar
ancfd
Va rog sa-mi spuneti daca concediul fara salar (la cerere) din motive de restrangere a activitatii(ne-a fost sugerat) poate fi intrerupt cu concediu ... (vezi toată discuția)