avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie cu salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie cu salariu

In luna mai a.c., intrunesc conditiile iesirii la pensie, prin diminuarea varstei de pensionare cu sporul dat de anii lucrati in grupa I de munca. Pot lucra in continuare, cumuand pensia cu salariu ? Cu ce tip de contract ? Ma pot angaja si ca bugetar ? Exista o restrictie data de cuantumul pensiei?
Va multumesc pentru solicitudine !
Cel mai recent răspuns: anita2007 , utilizator 16:03, 28 Mai 2014
1. Potrivit art.56 alin.1 lit.c C.mun., contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

2. Potrivit art.118 din Legea nr.`263/2010,
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

3. Exceptie de la aceasta regula , o constituie pensionarii pentru limita de varsta care doresc sa se angajeze in sistemul bugetar.
In acest sens, Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International prevede :

Art. 17
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrative teritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.

In acest caz, daca pensia neta nu depaseste 2298 lei , puteti sa incheiati un contract individual de munca cu o autoritate sau institutie publica.
La Art. 17, ce categorie de pensionari se incadreaza ?
Cei care pot cumula pensia cu salariul:
- pensionarii pentru limita de varsta;
- pensionarii de invaliditate gradul III

Va multumesc !
Bună ziua,
Lucrez fără întrerupere de 20 de ani într-o societate privată cu contract pe perioadă nedeterminată. Am depus actele pentru pensionare pentru limită de vârstă cu reducerea corespunzătoare anilor de grupa I pe care-i am, şi am primit ieri, acasă, prin poştă, decizia de pensionare.
În tot timpul scurs între depunerea actelor de pensionare şi primirea deciziei, am continuat şi continui să lucrez în cadrul aceleiaşi societăţi, cu acelaşi contract pe perioadă nedeterminată, adică nu a intervenit încheierea raporturilor de muncă.
Considerând valoarea stabilită a pensiei, este în interesul meu să primesc şi pensia, şi să şi continui să lucrez în aceeaşi societate privată, primind salariu, şi cumulând ambele venituri.
Ţinând cont că vorbim despre relaţii de muncă în sectorul privat, vă rog să-mi lămuriţi dacă există obligaţia expresă ca să aduc la cunoştinţa angajatorului faptul că am primit decizia de pensionare.
Vă mulţumesc
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2014
anita2007, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce "economie" face o institutie daca angajeaza un pensionar ? sch sch 1.De ce plati ar fi scutita o institutie-nebugetara- daca ar reinnoi contractul de munca unei persoane care indeplineste conditiile de iesire la pensie? ... (vezi toată discuția)
Salariat si pensionar in sectorul privat crinab crinab Unul dintre salariatii unei societati comerciale cu raspundere limitata doreste sa se pensioneze, indeplinind canditiile de pensionare. Acesta doreste ca sa ... (vezi toată discuția)
Pensie DimitriP DimitriP Buna seara....as avea Prima speta consta in faptul ca o persoana si-a depus dosarul de pensie, si a primit si decizia de pensionare. Problema este ca ... (vezi toată discuția)