avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie cu salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie cu salariu

In luna mai a.c., intrunesc conditiile iesirii la pensie, prin diminuarea varstei de pensionare cu sporul dat de anii lucrati in grupa I de munca. Pot lucra in continuare, cumuand pensia cu salariu ? Cu ce tip de contract ? Ma pot angaja si ca bugetar ? Exista o restrictie data de cuantumul pensiei?
Va multumesc pentru solicitudine !
Cel mai recent răspuns: anita2007 , utilizator 16:03, 28 Mai 2014
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

2. - Fiind vorba de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare puteti cumula pensia cu salariul.
- Pentru aceasta angajatorul trebuie sa va inceteze contractul individual de munca (CIM) cu art.56 (1), lit.c) din Codul muncii si apoi, cu aceeasi data, sa va incheie un alt CIM.

3. - Legea nu precizeaza cine sa comunice angajatorului decizia de pensionare (Casa de Pensii sau salariatul pensionat).
- Dara cred ca este de datoria dvs. (morala) sa anuntati pe angajator ca ati primit decizia de pensionare.
- Apoi vi se va incheia un alt CIM.
Vă mulţumesc foarte mult pentru răspunsul prompt !
Este absolut corectă şi apreciez referirea dumneavoastră la obligaţia mea morală de a anunţa emiterea şi primirea deciziei, dar duce la un impas, pentru că ar presupune analiza echităţii cuantumului salariului în raport cu munca depusă, ş.a.m.d.
Or, în situaţia mea particulară, ca de altfel de multe ori în mediul privat, în fapt salariul nu se negociază, ci se impune de pe poziţie de forţă, şi nu reflectă valoarea muncii depuse, iar comunicarea primirii deciziei este foarte posibil, ba chiar probabil, să NU fie urmată de o reangajare.
În situaţia în care aş alege să nu comunic primirea deciziei, care pot fi consecinţele pentru mine ?
Vă mulţumesc
1.Personal nu cunosc ca legea sa prevada vreo consecinta pentru dvs. in cazul in care nu anuntati angajatorul ca ati primit decizia de pensionare.

2. Eu ma gandeam ca:
- era mai bine sa comunicati angajatorului o copie dupa decizia de pensionare si sa va exprimati dorinta de a continua activitatea;
- daca angajatorul afla, pana la urma, poate se va supara si nu va mai dori sa continue raporturile de munca cu dvs.

3. - Fiind pensionar nu trebuie sa mai platiti, nici dvs. nici angajatorul contributia pentru somaj.
- Daca angajatorul nu stie de pensionarea dvs. el va plati aceasta contributie in continuare si s-ar putea sa vi se mpute aceasta plata.

4. Decizia este a dvs.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Încă o dată, vă mulţumesc pentru că v-aţi aplecat asupra problemei mele.
Am stat strâmb să-ncerc să judec drept :hm:, şi cred că mă îndrept spre decizia de a ignora mizeria curentă a mediului şi obişnuinţelor, preferând să aleg să-mi fac temele nu ca lumea, ci cum se cuvine.
Vă mulţumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 28 Mai 2014
anita2007, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce "economie" face o institutie daca angajeaza un pensionar ? sch sch 1.De ce plati ar fi scutita o institutie-nebugetara- daca ar reinnoi contractul de munca unei persoane care indeplineste conditiile de iesire la pensie? ... (vezi toată discuția)
Salariat si pensionar in sectorul privat crinab crinab Unul dintre salariatii unei societati comerciale cu raspundere limitata doreste sa se pensioneze, indeplinind canditiile de pensionare. Acesta doreste ca sa ... (vezi toată discuția)
Pensie DimitriP DimitriP Buna seara....as avea Prima speta consta in faptul ca o persoana si-a depus dosarul de pensie, si a primit si decizia de pensionare. Problema este ca ... (vezi toată discuția)