avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Un PFA poate sa angajeze/Somer ce poate beneficia de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Un PFA poate sa angajeze/Somer ce poate beneficia de prima de mobilitate si prima de instalare

Pot sa ma angajez la un PFA ce isi desfasoara activitatea la mai mult de 50 km de resedinta mea? Daca da, pot beneficia de prima de mobilitate, respectiv cea de instalare? Specific ca momentan sunt in somaj pana la 30 aprilie 2014.
Primele sunt lunare sau se dau o singura data?
Ce alte conditii trebuie sa indeplinesc ptr. a putea beneficia de aceste prime?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:23, 27 Mai 2014
1. - Legea nu distinge intre categoriile de angajatori asa ca puteti sa beneficiati de prima de incadrare sau de prima de instalare si daca va angajati la o PFA.
- Aceste prime se acorda o singura data daca le solicitati in termen de cel mult 12 luni de la incheierea contractului individual de munca.

2. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii.

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

Art.75^1
(1) Prima de incadrare si prima de instalare, prevazute la art. 74 si art. 75, denumite in continuare prime de mobilitate, se acorda, la cerere, in conditiile art. 74 si art. 75, si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.

(2) Prima de incadrare prevazuta la art. 74 nu se cumuleaza cu prima de instalare prevazuta la art. 75.

(3) Beneficiaza de primele de mobilitate persoanele care se incadreaza in munca pentru o perioada de cel putin 12 luni.
...
Conteaza daca ma angajez cu timp partial sau normal?
Cu ce salariu minim pot sa ma angajez la 2 h/zi, functia economist, studii superioare?
Care sunt taxele aferente salariului minim care trebuie sa le plateasca PFA-ul?
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
july_pink2003, utilizator
1. Singura conditionare prevazuta de Legea 76/2002 este sa se incheie un contract individual de munca pe cel putin 12 luni.

2. - Salariul minim este de 850 lei pentru 8 ore de munca pe zi.
- Pentru 2 ore pe zi este minimum 850:4 = 213 lei.

3. Pentru contributii si impozite intrati pe:
www.avocatnet.ro/content/cal...
Ultima modificare: Marți, 25 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Am fost azi la ANOFM Buc sa depun dosarele ptr. primele de incadrare, respectiv instalare. Contractul era din 23.04.2014, inregistrat la ITM cu data de 24.04.2014, cu data de incepere a activitatii in 28.04.2014, durata nedeterminata, timp partial 2h/zi. Somajul imi va expira pe data de 30.04.2014.
Mi s-a spus ca nu pot beneficia de aceste prime deoarece trebuie sa fiu angajata cu program normal de 8h/zi. Cum este corect?
In cazul in care corect este de 8h/zi si angajatorul imi face un act aditional in care imi modifica timpul de la 2 la 8h/zi cu data inreg. in Revisal de azi 28.04.2014, pot sa depun aceste dosare?
Din punct de vedere al angajatorului, acesta poate sa beneficieze de vreo subventie sau facilitate de la stat? Mentionez ca sunt parinte a 2 copii minori, studii superioare, iar tatal nu lucreaza (sunt unic intretinator al familie). Ce conditii trebuie indeplinite ptr. mine si angajator?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 28 Aprilie 2014
july_pink2003, utilizator
1. Intrebati la Agentia de Somaj care este textul de lege care spune ca trebuie sa aveti contract individual de munca (CIM) cu 8 ore pe zi deoarece nici Legea 76/2002 si nici Normele de aplicare a ei nu prevad asa ceva.

2. Se poate modifica CIM in 8 ore pe zi dar cu data de 24.04.2014.

3. - Angajatorul poate beneficia de facilitati daca sunt respectate urmatoarele prevederi din Legea 76/2002:

Art. 85
(1) Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
...

- Din cele de mai sus reiese ca unic intretinator de familie puteti fi numai in cazul familiei monoparentale (ceea ce la dvs. nu ar fi cazul).
- Dar intrebati si la Agentia de Somaj.
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Prima de instalare pentru schimbarea domiciliului Pistruiatu Pistruiatu Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu daca pot beneficia de cei 3500 ron date de anofm daca ma mut cu locuinta in alta resedinta,acolo mi-am gasit si de munca pe ... (vezi toată discuția)
Somaj bejatmarian bejatmarian Daca ma angajez din somaj pe perioada nedeterminanta si dupa 3 luni patronul nu mai are de lucru poate sa ma dea iar in somaj? (vezi toată discuția)
Ajutor pentru stimularea angajarii de absolventi ady_vlad ady_vlad Buna seara! Sunt somer absolvent de studii superioare si am gasit un loc de munca la firma unui cunoscut cu punct de lucru la peste 50km de actualul ... (vezi toată discuția)