avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima absolventi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima absolventi

Buna ziua! Sunt absolventa de studii superioare promotia 2013,pana pe 30.03.2014 sunt in somaj.Daca dupa aceasta data ma intregistrez in evidenta AJOFM ca somer neindemnizat si ma angajez beneficez de prima de angajare conform art.73-1 alin 1 din legea 76/2002 si ce trebuie facut pt a ma intregistra ca somer neindemnizat sau raman oricum in evidenta lor?!Astept un raspuns! Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:38, 25 Martie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) este în cãutarea unui loc de muncã de la vârsta de minimum 16 ani şi pânã la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sãnãtate şi capacitãţile fizice şi psihice o fac aptã pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncã, nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã, în vigoare;
d) este disponibilã sã înceapã lucrul în perioada imediat urmãtoare, dacã s-ar gãsi un loc de muncã.

IV.1. şomer înregistrat - persoana care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevãzute la pct. IV şi se înregistreazã la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi are domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa ori la alt furnizor de servicii de ocupare, care funcţioneazã în condiţiile prevãzute de lege, în vederea obţinerii unui loc de muncã.


Art. 73^1
(1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii.
...

2. - Dupa terminarea perioadei de somaj indemnizat va inregistrati la Agentia de Somaj ca somer in vederea obtinerii unui loc de munca.
- In aceasta calitate veti putea beneficia de prima de incadrare in cazul in care va incadrati cu norma intreaga.
- Actele necesare sunt aceleasi.
- La Agentia de Somaj o sa va dea sa completati niste formulare specifice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru inscriere ca somer neindemnizat VASILENCO MIHAELA VASILENCO MIHAELA Va solicit un raspuns la urmatoarea situatie : Am terminat somajul ( cu plata) in ianuarie. Ma pot inscrie ca somer neindemnizat ? Exista o limita pentru ... (vezi toată discuția)
Somer neindemnizat eukyra1 eukyra1 Buna ziua, as dori sa intreb,in cazul unui somer neindemnizat,daca o societate care urmeaza sa-l angajeze,beneficiaza din partea statului de anumite ... (vezi toată discuția)
Absolvent neinregistrat ca somer dona77 dona77 Un absolvent (facultate) care nu s-a inregistrat ca somer in perioada celor 60 zile de la absolvire, nu se mai poate inregistra totusi si ulterior celor 60 ... (vezi toată discuția)