avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Care este diferenta intre pensia de invaliditate si ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Care este diferenta intre pensia de invaliditate si cea de handicap?

Stimati domni,
Am o mare nelamurire.
Va rog sa-mi explicati care este diferenta intre pensie de invaliditate si cea de handicap.Din cite stiu nu exista pensie de handicap,dar atunci persoana cu handicap gradul II in ce pensie se incadreaza?
La pensia de invaliditate exista un tabel cu conditiile de pensionare in functie de virsta/vechime(am auzit ca conform noilor modificari a legii pensiilor nu mai conteaza virsta),dar persoanele cu handicap unde se incadreaza?
Care este de fapt diferenta intre persoana cu handicap si cea de invaliditate?
Mentionez ca sint persoana cu handicap accentuat gradul II inca de la nastere, am 46 de ani si o vechime in munca de 23 ani(am citit pe net ca exista o propunere de micsorare a baremului de virsta de la 55 ani la 50 ani daca avem stagiul complet de cotizare)
De asemenea as dori sa stiu daca si la persoanele cu handicap este valabil ca dupa data iesirii la pensie se acorda conform gradului II 0,55 puncte in plus la pensie.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:57, 26 Martie 2014
1. - Nu exista "pensie de handicap".
- Exista "indemnizatie de handicap" platita de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) si "pensia de invaliditate" platita de Casa de Pensii.
- Indemnizatia de handicap se poate cumula cu pensia de invaliditate.

2. - O persoana cu invaliditate si-a pierdut total (gr. I sau gr. II) sau partial (gr. III) capacitatea de munca.
- O persoana cu handicap poate sa nu aiba pierduta capacitatea de munca si poate sam desfasoare o activitate remunerata, conform posibilitatilor sale fizice si intelectuale, in urma unui aviz dat de medicul de medicina muncii.

3. - Puteti beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate pentru persoana cu handicap bogdan1111 bogdan1111 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva. Eu am 26 de ani si sufar de tetrapareza spastica, boala pe care o am din nastere. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Pensie grad 2 alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, 1.va rog spuneti-mi si mie ce stagiu de cotizare trebuie sa aiba o persoana grav bolnava, pentru a avea o pensie medicala? 2. daca o persoana ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala (cancer) slytuta slytuta Am si eu o problema cu tatal meu. a fost diacnosticat cu cancer in gat limba si bolta palatina. conform calculelor de pe cartea de munca are o vechime de ... (vezi toată discuția)