avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil tatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil tatal

Buna ziua
Sotia nascut in februarie 2014, urmand ca la sfarsitul lunii aprilie (mai exact 27 aprilie sa incheie concediul de maternitate). Incepand cu 28 aprilie sotia (mama) isi va lua o luna de concediu pentru crestere copil (luna celuilat parinte) urmand ca eu (tatal) sa intru din 27 mai in concediul de crestere copil pana la implinirea varstei de un an a copilului.
As avea urmatoarele intrebari cu mentiunea ca amandoi parintii ne incadram sa beneficiem de concediu pentru crestere copil:
- ce pasi sunt de urmat pentru mama si pentru tata astfel incat sa beneficieze de concediu pentru crestere copil in ordinea mentionata ( mama prima o luna si apoi tatal pana la implinirea varstei de 1 an a copilului), ce documente si ce termene de depunere sunt astfel incat sa respectam datele mentionate anterior?
- tatal la revenirea din concediu de crestere copil va beneficia de indemnizatie de insertie sau mama va fi cea care va beneficia?
Va multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: GabrielStefan84 , utilizator 14:32, 28 Martie 2014
1. - Tatal copilului nu poate beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- De concediu de maternitate beneficiaza numai mama copilului pentru ca ea numai naste.

2. Dvs. vreti sa va interesati de concediul crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an.

3. De la inceput va spun ca parintele care solicita prima data CCC acela va beneficia si de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.

4. Puteti sa procedati asa cum spuneti dvs.: mama intra prima in CCC pentru o luna (poate sa stea si mai mult) dupa care intra tatal in CCC pana implineste copilul 1 an.

5. Cand mama reia activitatea i se va suspenda plata indemnizatiei pentru CCC.

6. CCC se acorda dupa ce se termina concediul de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

7. - Actele necesare pentru a beneficia de indemnziatie pentru CCC sunt aceleasi pentru amandoi parintii.
- Mergeti la Primarie si luati lista cu actele necesare pe care le depuneti apoi tot la Primarie.

8. - Inainte de a intra in CCC faceti cerere catre angajator prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC.
- Cu o copie dupa decizia de suspendare a CIM si cu celelalte acte mergeti la Primarie si completati cererea pentru indemnizatia pentru CCC si depuneti acolo toate documentele.

9. Indemnizatia pentru CCC se calculeaza pentru fiecare solicitant in parte.

10. Tot ce am spus pana aici este valabil si pentru mama si pentru tata.
Va multumesc din suflet pentru informatii.
Dar tot nu imi este clar ceva.
Dosarul pentru imdemnizatia aferenta concediu de crestere copil se depune in termen de 60 de zile de la data incetarii concediului de maternitate. Prima zi in care poate beneficia de concediu de maternitate fiind 27 aprilie.
Presupunem ca sotia va depune dosarul in prima zi dupa expirarea concediului de maternitate, respectiv in 27 aprilie
La dorinta mea de a intra in concediu de crestere copil dupa ce va sta sotia o luna ( pana in mai respectiv) cum se procedeaza corect:
- Imediat dupa ce depune dosarul pentru imdemnizatia aferenta concediului de crestere copil, respectiv pe 28 aprilie va depune la angajatorul ei o noua cerere de reluare a activitatii dupa o luna, respectiv sfarsitului luni mai. Acesta ii aproba. Apoi trebuie notificat AJPIS in termen de 15 zile. Cele 15 zile se considera de la emiterea deciziei de reluare a activitatii sau de la sfarsitului lunii in care beneficiaza de imdemnizatie pentru concediul de crestere copil?.
Acum tatal la inceputul lunii mai face si el dosarul de imdemnizatie pentru perioada mai 2014 - februarie 2015 la care anexeaza in plus presupun decizia de reluare a activitatii sotiei si adeverinta eliberata de AJPIS privind perioada cat aceasta a beneficiat de imdemnizatie pentru concediu de maternitate.

Practic sotia are 60 de zile pentru a depune dosarul de imdemnizatie . Ea il depune in prima zi. Cum trebuie sa procedez eu corect si fata de angajatorul meu si ce termene trebuie sa respect ca sa beneficiez de imdemnizatie de crestere copil incepand cu urmatoarea luna dupa ce sotia a beneficiat de acest drept si se intoarce la servici. si cum procedeaza ea corect pentru intoarcerea la servici optiunea initiala fiind de 1 an de concediu crestere copil
1. Sotia nu este obligata sa astepte 60 de zile pentru a depune actele la Primarie, le poate depne in cel mai scurt timp posibil.

2. - Mama copilului face cerere de suspendare a CIM pentru a intra in CCC pana la varsta de 1 an.
- In cursul lunii mai face cerere de incetare a suspendarii CIM si reluare a activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Cu o copie dupa decizia de incetare a suspendarii CIM merge la Primarie si solicita suspendarea platii indemnizatiei pentr CCC.

3. - In ziua in care mama depune cererea de suspendare a indemnizatiei pentru CCC tatal depune si el actele pentru indemnizatie pentru CCC.
- Inainte cu cateva zile face cerere catre angajator prin care solicita suspendarea CIM pentru a intra in CCC pana la varsta de 1 an.
Multumesc frumos.
Ma ajutati foarte mult.
Sanatate si numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil - sarcini succesive stefanut stefanut O salariata trebuia sa revina in activitate din concediu crestere copil incepand cu data de 1 iunie, cand copilul implinea varsta de 1 an si 11 luni, iar ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal iadionut iadionut Daca nu mi se mai prelungeste contractul de munca beneficiez de concediu de maternitate? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pet65 pet65 as dori daca se poate sa aflu cu cat timp inainte de expirarea concediului postnatal de 1 an trebuie sa se prezinte sotia la serviciu pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)