avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Conditie plata onorariu
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Conditie plata onorariu

Este legal ca invitatul la mediere( o banca) sa conditioneze plata onorariului mediatorului la 50% din valoarea totatala si doar daca se va ajunge la un accord de mediere - solicitare transmisa biroului de mediator odata cu formularul de acceptare a invitatiei de mediere??
Cel mai recent răspuns: Ramona24 , utilizator 13:24, 1 Aprilie 2014
Nu este vorba despre legal sau ilegal, există flexibilitate aici...după cum se învoiesc părțile.Dacă partea solicitantă acceptă, este ok.
MULTUMESC LEGALLY, dar toate aceste lucruri nu se stabilesc la intalnirea ambelor parti, nu prin adrese trimise inainte. idea este ca ele de fata trebuie sa stabileasca cum achita onorariul mediatorului, si nu este de obligatia mediatorului sa transmit inainte de sedinta de informare care cum doresc sau nu doresc plata onorariului?
Ramona mediatorul nu are obligatia de rezultat, ci doar cea de diligenta. Partile nu pot conditiona achitarea onorariului, de rezultatul medierii, care depinde EXCLUSIV de vointa lor. Banca respectiva are 2 raspunsuri standard pe care le trimite in urma primirii invitatiei la informare: 1. raspunsul primit de tine, cel in care conditioneaza achitarea onorariului de rezultatul medierii (o dovada ca inca nu au citit legea medierii) si 2. raspunsul in care refuza prezentarea la sedinta de informare, dar isi arata disponibilitatea de a negocia cu clientul la sediul lor.
In cadrul sedintei de informare vei comunica partilor care este onorariul tau urmand ca ele sa il accepte sau nu. Singura situatie in care mediatorul este obligat a restitui o parte din onorariu, este cea in care el decide sa inchida procedura de mediere.

Art. 54
(1) Daca, pe parcursul medierii, apare o situatie de natura sa afecteze scopul acesteia, neutralitatea sau impartialitatea mediatorului, acesta este obligat sa o aduca la cunostinta partilor, care vor decide asupra mentinerii sau denuntarii contractului de mediere.
(2) Mediatorul are dreptul sa inchida procedura de mediere, procedand potrivit dispozitiilor art. 56, care se aplica in mod corespunzator. In aceasta situatie mediatorul este obligat sa restituie onorariul, in parte, in conditiile stabilite prin contractul de mediere.

Ramona24 a scris:

MULTUMESC LEGALLY, dar toate aceste lucruri nu se stabilesc la intalnirea ambelor parti, nu prin adrese trimise inainte. idea este ca ele de fata trebuie sa stabileasca cum achita onorariul mediatorului, si nu este de obligatia mediatorului sa transmit inainte de sedinta de informare care cum doresc sau nu doresc plata onorariului?


Sigur ca se stabilesc direct de parti, insa, daca mediatorul ia cunostinta de o astfel de solicitare din partea celui invitat la mediere, cred ca ar trebui sa o comunice solicitantului. Cel mai frustrant este ca cei doi sa se intalneasca in fata mediatorului si sa afle cu surprindere anumite lucruri la care ar fi putut chibzui inainte de sedinta. Surpriza pe care ar avea-o solicitantul ar putea duce la situatii nedorite, mai bine sa stie dinainte si sa se gandeasca daca este dispus sa accepte aceste conditii sau nu.

Raspunsul catre banca ar trebui sa precizeze, pe langa faptul ca cealalta parte a luat cunostinta de solicitarea de plata a onorariului sub acele conditii si urmeaza, eventual, sa precizeze pozitia sa, si faptul ca practica obisnuita este cea a platii onorariului de catre ambele parti, fara conditionari, avand in vedere ca medierea le serveste in mod egal interesele, nu este o concesie facuta de una dintre ele celeilalte.

Sarcina unui mediator de a contribui la rezolvarea unui conflict nu se limiteaza intre ziua x, ora y (cand s-a semnat contractul de mediere) si ziua z, ora h (cand se semneaza procesul verbal de inchidere a medierii). Parerea mea!
Birou_de_Mediator iti multumesc. Intr-adrevar asa cum ai spus banca are raspusul stas si isi exprima disponibilitatea de a continua procedura la sediul ei........
Ideea este ca eu o sa le comunic faptul ca onorariul se stabileste prin negociere intre ele partile la prima sedinta, sedinta pe care a si acceptat -o banca. Ideea e ca , clientul care a solicitat mediera s-a enervat cand i -am transmis adresa bancii si a afirmat ca nici el nu o sa mai plateasca. In situatia creata de banca, cel mai bine ar fi ca ele partile sa se vada la sedinta de informare si sa se hotarasca.#-o

Alte discuții în legătură

Prezenta 2 parti din trei la informare, ce se elibereaza? Ramona24 Ramona24 Invit la informare 3 parti , una precizeaza ca poate in alta zi decat cea fixata, accept sa informez separat in doua zile 3 parti. In prima z i ... (vezi toată discuția)
Model pv de neacceptare amedierii Irina S. Irina S. Va rog, am nevoie de un PV de neacceptare a medierii. Multumesc. (vezi toată discuția)
Procedura invitatie la sedinta de informare Birou de Mediator - Luana Nistea Birou de Mediator - Luana Nistea Ce parere aveti despre urmatoarea situatie: Reclamantul este obligat sa parcurga procedura de informare. Ar fi in regula daca reclamantul ar trimite, in ... (vezi toată discuția)