Referitor la adresa dumneavoastra adresata Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice si inregistrata cu nr. _____, precizam urmatoareIe :
Contributia la plata cheltuielilor comune este obligalia legala cunoscuta de orice proprietar de apartament situat intr-un condominiu, fiind prevazuta in Legea serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006 si actele normative privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, respectiv de Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare, si Hotararea Guvernului nr. 1588/2007, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007.
Astfel, art. 38 alin. (2) din Legea nr. 325/2006 precizeaza ca proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la releaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, propotionala cu cota indiviza.
Potrivit art.32 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinalie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Mai mult, art.44 alin. (1) din actul normativ mentionat mai sus, defineste patile
comune ca fiind partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum sunt descrise in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire etc.
Prin plata patilor comune nu se intelege doar plata pentru energia termica emanate de tevile care va traverseaza apartamentul, ci si cea degajata de conductele de distributie aflate in subsolul imobilului, pe casa scarii, pe culoare, in spalatorii, uscatorii, holuri etc.
Astfel, din cele de mai sus, rezulta ca toti proprietarii de apartamente din cadrul unui condominiu au obligalia de a participa la plata partilor comune aferente
consumului de energie termica, indiferent daca sunt racordati sau nu la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica.
In condominiile in care nu sunt montate repartitoare de costuri pentru incalzire, cota procentuala care se ia in calcul pentru stabilirea consumului comun se stabileste convenlional, prin decizie a comitetul executiv al asocialiei de proprietari, conform
atributiilor dispuse de prevederile art. 30 alin. (1) lit. d) din Legea nr.230/2007.
~ final discuție ~