avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proces cu Termica S.A
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proces cu Termica S.A

Bun gasit,
Va rog sa ma lamuriti cu o problema.Parintii mei s-au trezit chemati in judecata de Termica S.A., fostul furnizor de caldura, deoarece ar fi trebuit sa plateasca cativa lei pe luna, o suma infima de altfel si nu au facut-o.Mai concret: sunt 4 apartamente pe palier, parintii mei stand la parter, apartamentele sunt 2 cate 2, perete in perete. Pe cele doua tronsoane unde locuiesc si ei nu mai exista nimeni legat la asociatia de proprietari cu caldura si apa calda.Pe tronsoanele din fata lor mai exista doar doi locatari,ceilalti avand toti centrale. Ei sunt obligati sa plateasca acel ciot de teava care trece pe sub apartamentul lor, adica prin subsol, si care ,cica le-ar incalzi tuturor celorlati locuitori apartamentele. Personal,mi se pare o grosolanie ,dar as dori o opinie avizata,mai ales ca ei si-au motivat cererea de chemare in judecata pe baza unei legi care ar obliga la aceasta plata. Din pacate nu stiu care este legea si nici ce prevede ea. Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii.Multumesc mult
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
ContSters308212, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:35, 27 Martie 2014
Chiar daca sunt debransati total, trebuie sa plateasca caldura pentru partile comune si pentru tevile care le traverseaza apartamentul. Nu este vorba de "un ciot care le traverseaza apartamentul", trebuie sa plateasca pentru toate tevile care trec prin subsol, asa cum trebuie sa plateasca si pentru intretinerea acestor tevi ( fiind parte comuna).

Referitor la adresa dumneavoastra adresata Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice si inregistrata cu nr. _____, precizam urmatoareIe :
Contributia la plata cheltuielilor comune este obligalia legala cunoscuta de orice proprietar de apartament situat intr-un condominiu, fiind prevazuta in Legea serviciului public de alimentare cu energie termica nr. 325/2006 si actele normative privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, respectiv de Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare, si Hotararea Guvernului nr. 1588/2007, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007.
Astfel, art. 38 alin. (2) din Legea nr. 325/2006 precizeaza ca proprietarii apartamentelor individuale situate in imobile de locuit tip condominiu, care sunt deconectate de la releaua de alimentare cu energie termica, platesc o cota-parte din cheltuielile cu energia termica consumata pentru incalzirea spatiilor aflate in proprietate indiviza, propotionala cu cota indiviza.
Potrivit art.32 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinalie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Mai mult, art.44 alin. (1) din actul normativ mentionat mai sus, defineste patile
comune ca fiind partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum sunt descrise in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire etc.
Prin plata patilor comune nu se intelege doar plata pentru energia termica emanate de tevile care va traverseaza apartamentul, ci si cea degajata de conductele de distributie aflate in subsolul imobilului, pe casa scarii, pe culoare, in spalatorii, uscatorii, holuri etc.
Astfel, din cele de mai sus, rezulta ca toti proprietarii de apartamente din cadrul unui condominiu au obligalia de a participa la plata partilor comune aferente
consumului de energie termica, indiferent daca sunt racordati sau nu la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica.
In condominiile in care nu sunt montate repartitoare de costuri pentru incalzire, cota procentuala care se ia in calcul pentru stabilirea consumului comun se stabileste convenlional, prin decizie a comitetul executiv al asocialiei de proprietari, conform
atributiilor dispuse de prevederile art. 30 alin. (1) lit. d) din Legea nr.230/2007.

Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
ContSters241232, utilizator
Conform norme in vigoare,prevazute de L nr 230/2007 si HG nr 1588/2007,toti proprietarii din imobilele de locuit in comun au obligatia sa achite lunar c/v parti comune,chiar daca au inteles sa renunte la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Izolati tevi verticale nastase.cris nastase.cris Sunt debranşat de la căldură. Am centrală de apartament. Sunt obligat să plătesc energia conductelor care trec prin apartament, ele fiind izolate?” ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343 anrsc,nelamurire. pintilescusorin pintilescusorin Locuiesc la etajul 4 al unui imobil cu 4 etaje,sunt debransat de la CET,am centrala termica de apartament,cei 3 vecini de pe palier cu mine sunt bransati la ... (vezi toată discuția)
Larna fara caldura edyeduardo2004 edyeduardo2004 Buna ziua! Desi sunt cu facturile la zi, si noaptea sunt temperaturi cu -, nu se furnizeaza agent termic (caldura) pe motiv ca, vecinii ce au centrale, ... (vezi toată discuția)