avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conventie civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conventie civila

buna seara!am si eu o intrebare: sotul meu este PFA, iar eu il ajut; nu am contract de munca cu el, nu are alti angajati; ca sa fie totul legal trebuie sa imi faca contract de munca sau putem incheia o conventie civila? mentionez ca nu lucrez zilnic un anumit numar de ore ci doar ocazional!Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:03, 30 Martie 2014
Depinde care este obiectul de activitate al PFAului si care este obiectul de activitate al dvs. ca ajutor, adica ce faceti?? Mai precis, de exemplu, daca sotul are sa zicem un birou de traducator si dvs. doriti sa ii zugraviti camera (o data la 3 ani de ex) atunci incheiati conventie civila; dar daca dvs. va ocupati de birotica, sau de dus acte de colo colo (activitati dependente de activitatea principala a PFA) atunci trebuie sa va faca contract de munca (poate sa fie si cu 1 ora /luna), altfel risca amenda.
Potrivit Legii nr. 4/2014 pentru completarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 10 ianuarie 2014, sotia sau sotul titularului intreprinderii individuale (II) sau persoanei fizice autorizate (PFA), in cazul in care contribuie la desfasurarea activitatii, se va putea asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, precum si in sistemul asigurarilor de sanatate si in cel al asigurarilor pentru somaj.

Pentru ca sotul sa sotia sa contribuie la sistemul de asigurari sociale, potrivit actului normativ, titularii intreprinderii individuale sau PFA vor fi obligati sa solicite inscrierea in Registrul Comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei sau sotului la activitatea desfasurata de II sau PFA. Acest lucru se va realiza pe baza declaratiei pe proprie raspundere si a certificatului de casatorie.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

OUG 44/2008 , art.2, lit. i^1: sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate – sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare, in conditiile legii;"

In speta, nu este nevoie de incheierea unui c.i.m. si nici a unei conventii civile. Se merge la Reg. Comertului pentru a inscrie participarea in mod obisnuit a dvs la activitatea desfasurata de sotul PFA.
este vorba de un PFA pe profesie liberala, topograf autorizat, si nu este inscris la Regitrul Comertului; cum procedam in acest caz, va rog? va multumesc
Daca il "ajutati" in activitati curente (dupa cum v-am spus anterior) sa va faca contract de munca.
Daca desfasurati activitati ocazionale se poate incheia si un contract de prestari servicii.
Ultima modificare: Duminică, 30 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legii nr. 4/2014 pentru completarea oug nr. 44/2008 mladin05 mladin05 Ma intereseaza daca acest articol de lege este in vigoare, i^1) soţia/soţul titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate – ... (vezi toată discuția)
Modificari aduse oug nr.44/2008 Cornel  Vasile Cornel Vasile Potrivit Legii nr. 4/2014 pentru completarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, ... (vezi toată discuția)
Cum obtin calitatea de co-asigurat la sistemul asigurarilor de sanatate? Andruk Andruk Buna ziua, in sistemul de sanatate apar ca neasigurat. Cum pot deveni co-asigurat al sotului meu in conditiile in care eu nu am nici un venit iar el nu este ... (vezi toată discuția)