avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis suspendat 90 de zile - reducerea perioadei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis suspendat 90 de zile - reducerea perioadei

mi-a fost suspendat azi permisu pt 90 zile pt viteza in localitate,dar politistu mi-a zis ca pot da un examen sa o reduca la 30,avand in vedere ca peste 1 sap implinesc un an de permis. Examenul e aceelasi ca atunci cand dai sala prima oara? Si daca nu il iau din prima ce se intampla?
Cel mai recent răspuns: raduhanta , utilizator 06:33, 3 Aprilie 2014
grigorenarcis a scris:

Examenul e aceelasi ca atunci cand dai sala prima oara?


Art. 219. –
(4) Verificarea cunoasterii regulilor de circulatie consta în completarea unui test grila, ce contine 15 întrebari din legislatia rutiera. Este declarat „promovat” persoana care a formulat raspunsul corect la cel putin 13 întrebari.

Si daca nu il iau din prima ce se intampla?


Nu se intampla nimic.

Aveti posibilitatea sa dati testul de cate ori doriti in perioada de suspendare.

Spre deosebire de cazurile prevazute la art. 106 din oug195 cand se acorda o "prima" de 30 de zile in cazul nepromovarii testului pana la expirarea perioadei de suspenare in cazul cererii de reducere conf, art 104 bonificatia nu se mai primeste.

Conditiile ptr aprobarea sustinerii testului sunt

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.
Dvs. nu indepliniti conditia prevazuta in art. 221 alin. (1) lit. b. Prin urmare nu puteti sustine tedtul pentru reducerea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice intrucat la data savarsirii faptei nu ati indeplinit un an de la data obtinerii permisului de conducere.
ing. Ioan Ciobanu
Are dreptate Dl Ciobanu, nu puteti sustine testul!
Politistul mi-a zis ca pot sa ma duc dupa ce implinesc un an adica pe 14 . ca beneficiez ca fac un an si nu am mai avut antecedente
Ultima modificare: Duminică, 30 Martie 2014
grigorenarcis, utilizator
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;

Este destul de clar ca trebuia sa aveti un an de la obtinerea permisului la data savarsirii faptei si nu dupa savarsirea faptei.

Politistii mai spun si lucruri trasnite!:)

Conditiile de la art. 221 alin. (1) trebuie indeplinite cumulativ, adica toate impreuna, le indepliniti pe cele de la lit. a), c), d) dar nu o indepliniti pe cea de la lit. b).

Alte discuții în legătură

ordonanta la noul cod rutier Daniel2507 Daniel2507 Unde scrie ca nu mai am acest drept de a da testul 13/15 ca sa mi se reduca sanctiunea??? Eu nu am gasit in noua ordonanta asa ceva.Daca stie cineva va rog sa ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis suspendat Larissa02 Larissa02 Buna ziua ma aflu intr-o situatie destul de dificila. Am permisul suspendat pe o perioada de 90 de zile pt depasirea limitei de viteza si as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis 90 zile in contencios administrativ ContSters373000 ContSters373000 Buna seara Exista in O.U.G. 195/2002 art.221 Art. 221. - (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, ... (vezi toată discuția)