avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajator obliga angajat venit din concediu medical la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajator obliga angajat venit din concediu medical la demisie

Buna ziua! Sotul meu a avut o raceala foarte puternica luna aceasta si a avut nevoie de primul concediu medical din viata lui. Cand s-a intors la serviciu, i s-a spus de catre reprezentantul legal al societatii ca nu mai are nevoie de serviciile lui, ca daca a avut concediu medical, o va tine numai asa.
Este legal asa ceva? Ca angajatorul sa-l oblige sa-si dea demisia ptr ca a fost in concediu medical?
Mentionez ca aseara a plecat de la serviciu fara a-si da demisia si azi am fost la Inspectia Muncii, unde a depus o sesizare cu privire la aceasta problema. Va rog, din tot sufletul sa ne spuneti cum trebuie procedat.
Va multumim!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:25, 29 Martie 2014
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

Va multumesc din tot sufletul ptr raspuns, problema este ca aseara cand a fost chemat in birou i s-a spus ca ori munceste pe 5 milioane, ori isi da demisia...dar mai bine isi da demisia. Si tatal lui lucreaza tot acolo si i s-a spus ca o sa-i faca raport de parasirea locului de munca, pentru ca a plecat aseara fara sa-si dea demisia. Asta duce la desfacere CIM disciplinar?

Ar fi corect sa ceara ceva scris si stampilat cum ca vor sa-si dea demisia fiindca a venit din concediu medical?Am depus o sesizare la Inspectia Muncii de dimineata, insa ofiterul de serviciu nu a stiut ce sa ne spuna, doar sa depunem sesizarea...
Ne este teama sa nu intoarca situatia impotriva lui..

Multumiri din tot sufletul!!!

Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Concedierea disciplinara nu poate fi dispusa fara a se efectua o cercetare disciplinara prealabila.

Art.251 lit.a C.mun. prevede ca, sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

2. Inspectorii de munca care vor veni in control au obligatia sa pastreze confidentialitatea asupra identitatii persoanei care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu dezvaluie angajatorului, prepusilor sai sau altor persoane faptul ca efectueaza controlul ca urmare a unei sesizari.
NU a avut nicio problema cu nimeni, acesta e singurul concediu medical din viata lui...nu ar avea de ce sa inceteze disciplinar...dar diseara cand se va duce la serviciu si i sa va spune iar da-ti demisia sau daca vrei sa lucrezi pe 500 lei ce sa faca? Sa ramana sau sa plece acasa? Daca acum pe 30, cand trebuie sa ia salariul, nu-i da nimic, mai facem o sesizare la Inspectia Muncii???
Sa mearga la serviciu si sa nu-si dea demisia, iar daca nu i se da salariu sa depuna o noua sesizare la ITM/Inspectia Muncii.

Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

Alte discuții în legătură

Probleme serviciu lilianabre lilianabre buna seara . din cauza conditiilor de la munca in perioada 21-25 februarie am fost in concediu medical (sinuzita) . cand m am dus la serviciu 28.febr, inca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . am fost in concediu medical iar patronul îmi solicită ... balutapetre0@gmail.com balutapetre0@gmail.com Buna ziua . Am fost in concediu medical iar patronul îmi solicită demisia ce pot face pentru a-mi primi bani la zi? (vezi toată discuția)
Demisie fara sa imi plateasca concediul de odihna? Elena2525 Elena2525 Buna ziua, puteti sa ma ajutati, va rog Lucrez la un magazin si ma obliga sa imi dau demisia fara sa imi plateasca concediul de odihna. Am lucrat de anul ... (vezi toată discuția)