Buna seara,
Vreau sa dau in judecata angajatorul pentru ca, dupa ce mi-am dat demisia, mi-a notificat INCETAREA UNILATERALA a clauzei de neconcurenta. As avea cateva intrebari, intrucat e prima data cand fac asa ceva:
1). In privinta termenului in care pot formula actiunea, se aplica art. 211 din legea dialogului social nr.62/2011?...adica 45 de zile de la notificarea pe care mi-a facut-o angajatorul.
2). Din cate am auzit, e un litigiu in care trebuie sa particip in prealabil la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii. Insa stiu ca aceasta sedinta o poate tine si judecatorul. Judecatorul, de regula, tine el sedinta sau ne indruma spre mediator?
3). Pe cererea de chemare in judecata, in afara de Tribunalul competent, trebuie sa scriu vreo sectie sau ceva din care sa reiasa ca e un litigiu de munca?
4). Va rog sa imi dati orice sfat pe care il considerati important pentru demersul judiciar din speta mea.
Care este obiectul actiunii ce o doriti s-o promovati?
Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Nu este nevoie sa mentionati si sectia.
Cu privire la modul in care se face informarea cu privire la mediere, la solicitarea Consiliului de Mediere si Uniunii Centrelor de Mediere din Romania cu privire la modificarile art. 2 din Legea medierii aduse prin pct.4 din Legea 214/2013, Plenul CSM a decis urmatoarele: - magistratul are indatorirea de a informa partile cu privire la existenta medierii ca procedura alternativa procesului judiciar si le va indruma catre mediator (conform art. 2 alin.1 ind.3 coroborat cu art. 6 Legea 192/2006 si art. 21 C.proc.civ);
- mediatorul este cel care urmeaza a realiza toate etapele de mediere, inclusiv procedura de informare finalizata prin certificatul de informare privind medierea (art. 2 alin 1 ind.1 din Legea medierii).
Obiectul actiunii este obligarea fostului angajator la respectarea clauzei de neconcurenta, mai exact la plata indemnizatiei lunare de neconcurenta pentru 24 de luni, in cuantum de 50% din media veniturilor salariale brute din ultimele 6 luni.
Ati avea vreun raspuns cu privire la prima intrebare (referitoare la termen)?
Eu as vrea sa nu mai pierd timpul pe la mediator cu respectiva sedinta de informare. Stiu ca ea poate fi facuta (sedinta) si de catre avocati, notari, judecatori...numai ca, daca judecatorul ne indruma spre mediator ca sa participam la sedinta de informare, cum sa-i pun in vedere ca as vrea sa o faca el, atunci in sedinta?