avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... alte drepturi salariale in perioada CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

alte drepturi salariale in perioada CCC

buna ziua
am avut CCC in perioada oct 2011 - oct 2013
cand am intrat in concediu am citit pe net ca drepturile prevazute in CCM gen prime pasti-craciun se acorda si pe perioada concediului
eu n-am primit nimic si dupa revenirea din concediu s-au scos si din CCM
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:18, 29 Martie 2014
Primele sunt un soi de "bonificatie" optionala acordata de angajator, pentru ocazii sau merite deosebite. Prin urmare acordarea lor nu este obligatorie, sau poate fi limitata, in functie de diverse criterii. Singurul lucru "obligatoriu" in raporturile de munca este salariul si/sau sporurile aferente. Restul, in 99% din cazuri este poveste. Succes!
se numeau "adaosurile de Pasti si de Craciun" si nu erau optionale,erau trecute in contractul colectiv.la astea m-am referit
Verificati contractul colectiv de munca, de obicei la acordarea adausurilor se trecea conditia ca acestea nu se acorda angajatilor cu CIM suspendat (pentru CCC, concediu fara plata, etc.). Din aceasta cauza nu ati beneficiat de sumele respective.

Ce ati citit dvs. pe net se refera la faptul ca in timpul CCC nu se suspenda indemnizatia daca primiti sume conform CCM pe unitate, fara sa munciti efectiv.

OUG nr.111/2010:
ART. 16
(1) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) încetează cu ziua următoare celei în care:
a) copilul a împlinit vârsta de un an sau, după caz, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap;...
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
... i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;....
(3) Plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în situaţia în care beneficiarii acestei indemnizaţii primesc diverse sume în baza legii, contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu. Prevederile se aplică şi în cazul consilierilor locali.
Cred ca nu mai puteti face nimic decat pentru anul 2013 daca s-au acordat astfel de bonusuri numai de Craciun, intrucat dreptul la o eventuala actiune in instanta se prescrie in termen de 6 luni de la data de cand s-au acordat.

Art.268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
....
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
....

@ Apa_dulce

...Singurul lucru "obligatoriu" in raporturile de munca este salariul si/sau sporurile aferente...

Acordarea de sporuri nu este obligatorie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Martie 2014
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare date despre venituri in perioada concediu ingrijire copil ungcor ungcor Buna ziua, De curand mi s-a cerut de la Directia Asistenta Sociala o adeverinta privind veniturile realizate in perioada concediului de crestere copil. ... (vezi toată discuția)
Cim mai este in vigoare daca am intrat in ccc? pielucian pielucian salut. am o intrebare: cim mai este in vigoare daca am intrat in ccc? pentru ca intr-un articol din ccm pe companie prima de craciun se plateste odata cu ... (vezi toată discuția)
Intreruperea cic ancamitroi ancamitroi Sunt de o luna in CIC. As vrea sa intrerup concediul pentru o luna. Se poate apoi relua CIC pana la sfarsitul perioadei pentru care am optat initial sau se ... (vezi toată discuția)