avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii acordare somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii acordare somaj

Buna ziua !
Sotia mea a fost in concediu ingrijire copil pana la data de 1-nov-2013. Din pacate in momentul in care trebuia sa se intoarca sa lucreze, compania unde a lucrat si-a inchis toate sucursalele si a incheiat pe cale amiabila contractul de munca. Acum la o pauza de aprox. 5 luni si-a gasit ceva de lucru, dar cu un contract pe o perioada determinata de 1 sau 3 luni (asteptam raspunsul pt. perioada). Intrebarea mea este, in ce conditii ar putea primi somaj (contract de 1 luna sau de 3 luni), avand in vedere ca are o vechime de peste 10 ani in munca, icepand sa lucreze din anul 2003. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:38, 31 Martie 2014
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Incetarea c.i.m. la expirarea duratei pentru care a fost incheiat da posibilitatea (art.56 alin.1 lit.i C.mun.) sa se beneficieze de indemnizatia de somaj.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa-i inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile salariatei;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aiba 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

2. Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

3. - Perioada in care a fost in concediu crestere copil (CCC) nu este stagiu de cotizare la somaj.
- Este perioada asimilata stagiului de cotizare la somaj si se ia in calcul numai pentru stabilirea perioadei pentru care se acorda indemnizatie de somaj.
Deci, daca perioada de concediu crestere copil, nu este stagiu de cotizare la somaj, inseamna ca sotia mea nu se incadreaza la cele 12 luni de cotizatie in ultimele 24 luni, deci nu poate beneficia de somaj ?
Art. 35 din Legea 76/2002:
(1) Pentru persoanele care au avut raporturile de muncă sau de serviciu suspendate, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă în care plata indemnizaţiei se suportă de unitate, conform legii, stagiul minim de cotizare se realizează prin cumularea perioadei de asigurare realizate înainte de suspendare cu perioada de asigurare realizată după reluarea activităţii.

In speta, stagiul de cotizare al sotiei dvs va fi fornat din : stagiul de cotizare realizat înainte de suspendare - inainte de intrarea in CCCC - plus stagiul de cotizare realizataă după reluarea activităţii.
Din raspunsul dvs inteleg ca sotia poate lua somaj, doar ca perioada de CCC nu se ia in calcul. Ea asteapta acum raspunsul de la un angajator pt. o perioada contractuala determinata de 1 sau 3 luni. Intrebarea mea este, poate sa lucreze si 1 luna si sa beneficieze de somaj, sau trebuie o perioada mai mare?

Alte discuții în legătură

Somaj MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Ca si salariat am solicitat concediu fara plata pentru 12 luni de zile si s-a aprobat. La revenire, angajatorul mi-a spus ca o sa-mi inceteze ... (vezi toată discuția)
Referitor indemnizatia de somaj calinI calinI Buna am o intrebare referitoare la indemnizatia de somaj daca am dreptul am fost in somaj in anul2013 din mai pana in ianuare2014 dupa care am fost angajat 2 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma lămuriți cu privire la următorul aspect ... Irinaargatu Irinaargatu Buna ziua, va rog sa ma lămuriți cu privire la următorul aspect : am fost angajata la o societate comerciala începând cu 4 decembrie 2017.pe 20 noiembrie ... (vezi toată discuția)