avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Buna ziua,
am si eu o intrebare.
Am lucrat la o firma pana in data de 7 martie anul acesta. Mi s-au dat toate actele de intrare in somaj, pt ca lucrasem la ei 7 ani,insa eu am cautat de munca si nu mi-am bagat somajul.Am gasit un loc cat de cat potrivit, asa am crezut, pe data de 19 martie. Mi s-a facut contract de munca, a fost inscrie in REVISAL, insa eu nu m-am mai dus la serv din data de 25, pt ca nu m-am putut acomoda. Apoi, am fost la agentia de unde apartin, sa-mi introduc dosarul de somaj, dar mi s-a spus ca-mi mai trebuie niste acte de la acesti ultimi angajatori. Adica,decizia de incetare, adeverinta de vechime, anexa 26 si inca o adeverinta ca am fost in perioada de proba si nu m-am acomodat, sau ceva de genul.......Mi s-au eliberat actele, mai putin anexa 26, spunand ca aceasta este mai greu sa mi-o elibereze.
Deja sunt disperata, ca loc de munca nu mai am, am facut doua drumuri Bucuresti provincie, unde am adresa de buletin......si dosarul tot nu l-am bagat, si nici nu stiu ce sa fac, daca acesti ultimi angajatori nu-mi dau documentele toate.
Cum sa procedez, ca pt o saptamana de proba in alta parte, nu mai mi se accepta somajul, dupa atatia ani de munca lucrati.....
Nu stiu ce sa fac, ce documente imi sunt necesare......pt ca unii imi spun ceva, altii altceva....
Va rog sa ma lamuriti si pe mine.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:35, 30 Martie 2014
1. Ce documente trebuie sa prezinti, obligatoriu, pentru a primi ajutorul de somaj
Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
sau
www.avocatnet.ro/content/art...

2. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;


Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 18
(1) În vederea certificării stagiului minim de cotizare prevăzut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege şi a stabilirii dreptului la indemnizaţie de şomaj, angajatorii au obligaţia de a elibera persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu o adeverinţă din care să rezulte baza lunară de calcul al contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj, stabilită potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru fiecare lună din ultimele 12 luni, înainte de data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, pentru care s-au datorat conform prevederilor legale, la bugetul asigurărilor pentru şomaj, contribuţiile prevăzute la art. 26 şi 27 din lege, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 26, precum şi, după caz, dacă se regăsesc în situaţia prevăzută la art. 34 alin. (2) din lege.
(2) Obligaţia prevăzută la alin. (1) se aplică şi plătitorilor veniturilor persoanelor cărora le-a încetat activitatea desfăşurată exclusiv în baza unui raport juridic prevăzut la art. 17 alin. (1) lit. k) din lege.
(3) Adeverinţa prevăzută la alin. (1) va conţine şi date cu privire la perioadele în care s-a prestat activitatea, perioadele în care raporturile de muncă sau de serviciu ori raporturile juridice prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. k) din lege au fost suspendate, precum şi data şi motivul încetării acestora. Datele privind raporturile de muncă sau de serviciu se verifică şi se certifică de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pe baza înscrisurilor efectuate în carnetul de muncă, pentru perioadele până la data de 31 decembrie 2010, şi în situaţia raporturilor de muncă pe baza informaţiilor care se pun la dispoziţia agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă prin sistemul informatic al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă de către Inspecţia Muncii, pentru perioade ulterioare datei de 31 decembrie 2010.
(4) Adeverinţa prevăzută la alin. (1) se verifică şi se certifică în ceea ce priveşte datele referitoare la baza de calcul al contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, pe baza informaţiilor cuprinse în declaraţiile lunare privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, prevăzute în Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, depuse de angajator sau plătitorul de venit, care se pun la dispoziţia agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă electronic, din sistemul informatic al Ministerului Finanţelor Publice.
(5) În situaţia în care până la data de 31 decembrie 2010 nu există întocmit carnet de muncă, dovada existenţei unor raporturi de muncă sau de serviciu până la data de 31 decembrie 2010 se efectuează cu alte acte prevăzute de lege.
(6) În situaţia în care sunt identificate neconcordanţe între conţinutul adeverinţei şi informaţiile din cuprinsul declaraţiilor prevăzute la alin. (4) depuse de angajator sau plătitorul de venit şi/sau înscrisurile efectuate în carnetul de muncă până la data de 31 decembrie 2010 ori se constată că angajatorul sau plătitorul de venit prevăzut la alin. (2) nu a depus potrivit prevederilor legale declaraţia lunară, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă solicită în scris angajatorului corectarea respectivelor documente şi depunerea lor la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării, cu excepţia declaraţiei lunare care se depune potrivit prevederilor din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
(7) Neeliberarea de către angajator sau plătitorul de venit prevăzut la alin. (2) a adeverinţei prevăzute la alin. (1) constituie contravenţie, potrivit art. 113 lit. j) din lege şi se sancţionează cu amenda prevăzută la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de către organele de control măsuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă care au competenţa constatării şi sancţionării celorlalte contravenţii prevăzute de lege.
1. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala (de la medical de familie) din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

2. Angajatorul are obligatia sa va elibereze adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26).

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;


Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

4. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002

Art.18
(1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.


7) Neeliberarea de catre angajator a adeverintei prevazute la alin. (1) constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii şi sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.

5. Asadar faceti o sesizare la Agentia de Somaj pentru a sanctiona pe angajator.

O observatie:
Art.18 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 a fost modificat prin HG 119/2014, astfel incat alin.1 nu mai are continutul mentionat de dvs.
Asa este, stiu de modificare dar esenta (obligatia angajatorului de a elibera adeverinta) nu se schimba iar user-ul intelege ce trebuie sa faca.

Probabil ca stie :)

Alte discuții în legătură

Refuz intocmire adeverinta somaj de catre angajator prest prest Buna ziua. Daca un angajator refuza sa elibereze o adeverinta pt.somaj unui fost angajat,ce este de facut? Dosarul de somaj trebuie depus si nu are lunile ... (vezi toată discuția)
Eliberare adeverinta somaj geangos geangos Buna seara,imi trebuie o adeverinta pt. somaj de la un fost angajator care motiveaza ca datorita volumului mare de lucru nu mi-o poate elibera mai devreme de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta salarii pt somaj lorelai_w lorelai_w Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se numeste exact adeverinta necesara la somaj cu salariile pe ultimele 12 sau 24 de luni. Daca nu vrea sa mi-o elibereze ... (vezi toată discuția)