avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz intocmire adeverinta somaj de catre angajator
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz intocmire adeverinta somaj de catre angajator

Buna ziua.
Daca un angajator refuza sa elibereze o adeverinta pt.somaj unui fost angajat,ce este de facut?
Dosarul de somaj trebuie depus si nu are lunile necesare lucrate la actualul angajator.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:38, 3 August 2017
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;


Art. 116
....
(2) Organele de control măsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevăzute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) şi k), precum şi contravenţia prevăzută la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3).
...

2. Normele de aplicare a Legii 76/2002
Art. 18.
(1) in vederea certificarii stagiului minim de cotizare prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a) din lege si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care s-au datorat conform prevederilor legale, la bugetul asigurarilor pentru somaj, contributiile prevazute la art. 26 si 27 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, daca se regasesc in situatia prevazuta la art. 34 alin. (2) din lege


7) Neeliberarea de catre angajator a adeverintei prevazute la alin. (1) constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii şi sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.

3. Asadar faceti o sesizare la AJOFM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anexa 11 adeverinta Geo.mst Geo.mst Bună seara, ultimul angajator mi-au închis contractul cu art. 34 deoarece eu sunt însărcinată în 6 luni m-am decis sa încerc sa beneficiez ai eu de un ... (vezi toată discuția)
Acte in cazul demisiei cristina1975 cristina1975 In cazul demisiei, ce documente trebuie sa cer de la angajator? (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj oneageo2001 oneageo2001 Ce se poate face in cazul in care angajatorul are debite la Bugetul asigurarilor pentru somaj, refuza sa se scrie acest lucru in adeverinta, iar omul nu ... (vezi toată discuția)