avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am drepturi am in curtea mea? Stupina la vecinul de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am drepturi am in curtea mea? Stupina la vecinul de alaturi

Buna ziua,
Va relatez pe scurt o problema cu care ma confrunt. Sunt proprietara unei case la tara. Casa are curte, gradina de legume si livada. Ca vecin am un asa zis domn care detine in curtea sa, o stupina (o remorca plina cu stupi). Nu pot sa va descriu cat de deranjant este faptul ca toate albinele sunt in curtea, gradina si de multe ori in casa mea, punand de multe ori viata copilului meu in pericol (este alergic la insecte). Lasand acest fapt deoparte, acest vecin imi interzice a stropi pomii fructiferi impotriva daunatorilor. Imi arunca vorbe amenintatoare peste gardul de plasa ca nu am dreptul sa fac nimic in curtea mea fara sa am aprobare de la primarie. Este normal ca eu sa nu am aceleasi drepturi ca toti ceilalti cetateni? Este normal ca o stupina sa fie tinuta in mijlocul unui sat in interiorul curtilor? Cunoașteti cumva o lege care sa ma scoata din aceasta situatie?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: popescuflorin75 , utilizator 07:12, 22 Martie 2022
Eu cred ca art 15 cu subpunctele 1,2 si 3 prezentate mai sus nu se refera la cazul dvs,fiindca terenul de langa casa + gradina aferenta nu sunt teren agricol si nici silvic.Cred ca de aici se intelege implicit ca o stupina poate fi amplasata in conditii normale,numai in teren agricol sau silvic,adica mai departe de zonele populate.
Va recomand sa apelati la un mediator care sa va ajute sa reglati situatia dintre d-voastra si vecinul cu stupina. Cred ca se poate gasi o solutie in care sa nu mai apara situatia deranjului in curtea fiecaruia dintre d-voastra. Succes.
Eu cred ca in acest domeniu este un vid legislativ. Nu este normal sa suport albinele unuia. Cum adica? El creste albine pe proprietatea mea? Sa le tina la el in curte, fara sa-mi incalce proprietatea. Cum ar fi daca rottweiler-ul meu ar trai pe proprietatea lui, hranindu-se cu gainile acestuia?! Zic si eu.. Asa.. hai sa crestem toti vipere, albine, tarantule, scorpioni si alte minunatii.
alanda a scris:

Constat ca nu am drepturi in curtea mea.


doresc sa prezint un punct de vedere din pozitia de apicultor: Apicultura nu trebuie facuta intr-un spatiu ( zona ) locuit ( oricat ar fi el de larg ). Legea, intr-adevar permite aceasta in anumite conditii, insa albina este o insecta care nu tine cont de lege si de garduri, si nici nu-si asculta stapanul. Si pentru ca veni vorba de stapan, apicultorii din categoria celor care-si duc albinele in curte sunt la nivelul cel mai jos de intelegere ( ca sa nu-i spun altfel ), iar in sistemul lor de valori doar banul conteaza, fara sa fie in stare sa empatizeze in vreun fel cu animalutele pe care le pastoreste.

In perioada culesului, albina este oarecum linistita, insa spre sfarsitul verii, ea devine un pericol mai mare chiar si decat cainii maidanezi ( fata de care macar poti fugi ). Per ansamblu, intr-un an cu vreme buna, albina iese mai tot timpul la zbor cu tot cu acul din dotare.

Punand in balanta beneficiile si frumusetile acestei activitati pe de o parte si sanatatea si confortul dvs. pe de alta parte, eu inclin categoric in favoarea celor din urma. Va doresc rabdare si intelepciune ... ca de restul o sa va ocupati dvs. pana la urma :)

Stimata doamna. Si eu stau intr-un oras mare la curte. Cand pomii sunt in floare se aude zumzetul albinelor de la mare distanta si mii de albine sunt prin curte, dar sa stiti ca nu o sa ii tai si nu o sa imi fac garduri imense. Nu stiu nici o stupina in apropiere. Traim intr-o lume a insectelor si nu se poate sa scapam de ele. Fara albine am fi toti morti in cativa ani. Plase la geamuri sunt usor de montat.

Alte discuții în legătură

Ce drepturi am in curtea mea? alanda alanda Locuiesc la curte, in mijlocul unei localitati. Am un copil alergic la intepaturi de insecte. De 10 ani il rog pe vecinul meu care detine un jur de 50 de stupi ... (vezi toată discuția)
Probleme cu albinele vecinului alanda alanda Buna ziua, Ma vad nevoita sa apelez din nou la sfaturile dumneavoastra pentru a iesi din situatia in care am intrat fara de voia mea. Locuiesc in mijlocul ... (vezi toată discuția)