Ma numesc Alina si lucrez in domeniul cablajelor auto ca si confectioner cablaje de curand am fost mutata de la actualul post de lucru pe care muncesc de 4 ani iar in locul meu este adusa alta femeie cu contract de munca pe 3 luni .Am cerut explicatii de ce sa facut aceasta mutare deoarece nu am gresit cu nimic, nu am primit nici un raspuns doar acela ca daca nu fac fata la noul post sa -mi dau demisia .Le-am spus ma dea iei afara pentru somaj dar au zis ca nu pot deoarece am contract de munca nedeterminat.Mi-am luat concediul medical pt.ca am discopatie lombara iar la noul post nu fac fata deoarece am incercat 4 zile si chiar nu fac fata .Ce se poate face ?
Buna seara,
Mutarea pe noul post a avut la baza un act aditional la contractul de munca?
In cazul in care ati semnat un asemenea document, atunci sunteti legal pe actualul post.
In cazul in care mutarea a fost doar verbal, atunci dvs de maine puteti merge la postul dvs initial, in mod legal.
Oricare ar fi cazul ar fi bine sa obtineti de la un medic specialist o scrisoare medicala care sa specifice problema dvs de sanatate, precum si indicatiile / interdictiile ce sunt necesare.
Puteti sesiza Inspectia Muncii cu privire la situatie si / sau reprezentantul salariatilor/sindicatul, dupa caz.
Important este sa nu va dati demisia si sa lucrati pe postul pe care sunteti angajata, NU trimisa.
Ati primit vreo decizie a angajatorului de schimbare a locului de munca sau ati semnat vreun act aditional la asa ceva ?
- Daca nu, atunci potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG 500/2011, solicitati in scris angajatorului sa va elibereze o copie de pe decizia de modificare a locului de munca.
In caz de refuz, sesizati ITM-ul.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
- Daca ati primit vreo astfel de decizie, atunci trebuia s-o contestati in instanta in termen de 45 de zile de la data comunicarii acesteia.
- Art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege.
Modificarea unilaterala a c.i.m. este posibila:
- in cazul detasarii
- in cazul delegarii
- în cazul unor situaţii de forţă majoră,
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului
Nu am semnat nici un act aditional ,iar medicul de la medicina muncii mi -a zis ca ,,sa nu mai merg la ea cu scrisori medicale de genul asta ci numai dupa ce ma operez la coloana'.Mentionez ca am dus scrisoarea medicala in care se cere schimbarea postului de munca de catre specialistiar dupa cca 6 luni se va face o comisie pentru a ma trimite in somaj medical
Somaj medical nu exista . Puteti intra in somaj si apoi puteti beneficia de concedii medicale.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat - art.61 lit.c C.mun.
Vedeti si art.64 C.mun. (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului. (5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
In continuare medicul de la medicina munci ma ameninta cu somaj medical chiar daca i am dus acte doveditoare de la medicul specialist si recomandarile necesare Mentionez ca am o deviatie de coloana care sa agravat in timp si pana acum am primit 38 de zile de C.O de la medicul specialist. Aceasta mi a zis ca poate la mica intelegere sa ma mut inapoi pe vechiul loc de munca daca nu ma trimite in somaj medical si apoi voi vedea eu cine ma mai angajeaza