Art. 61 Codul muncii - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
Art. 64. - (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
Multumesc pentru rasp.dar problemele astea de sanatate au aparut de cand lucrez in aceasta firma din cauza conditilor de munca si pentru ca zi de zi ridic greutati,si nu inteleg motivul pe care as putea fi dat afara , pentru ca au mai fost cazuri care sau inbolnavit in firma si iau transferat la 12 ore unde se sta pe scaun
Chiar daca fisele medicale indica faptul ca probleme de sanatate au aparut dupa angajare cat timp societatea nu are posturi libere in locuri de munca conform indicatiilor medicale nu are alta solutie decat concedierea.
Daca aveti probleme de sanatate nu vad cum vi s-ar propune un loc de munca de 12 ore in defavoarea unuia de 8 ore.
Vi se poate propune un loc de munca de 8 ore dar in care activitatea sa nu fie de natura celei care v-a creat probleme medicale.
pe scrisoarea medicala am recomandare ca nu am voie sa stau in picioare prelungit ceea ce se face la programul de 8 ore oriunde m-ar da,dar la programul de 12 ore din aceeasi firma am posibilitatea sa am un post care presupune ca trebuie sa imi fac treaba stand pe scaun ceea ce imi si recomanda doctorul specialist(tineti cont ca m-am imbolnavit cu spatele dupa angajare din cauza postului pe care il ocup si acum) .vreau sa stiu daca sunt obligati sa imi ofere un post care sa faca fata cerintelor de la medic sau pot sa ma dea afara in cazul ca nu au posturi libere