avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... poprire pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

poprire pensie

am o restanta la plata unui credit;sunt pensionara;
care este procentul maxim care se poate popri
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 08:24, 31 Martie 2014
Buna ziua,

In conformitate cu prevederile art.409 din Codul de Procedura Civila, salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a)pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

In situatia in care sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.

Art. 409
(1) Salariile si alte venituri periodice realizate din munca, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;
b) pana la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din munca sau orice alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia, in cazul in care sunt mai mici decat cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmarite numai asupra partii ce depaseste jumatate din acest cuantum.

Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere din pensie handsu handsu Care este procentul pana la care se poate retine ,in cazul existentei unei datorii, dintr-o pensie mai mica decat salariul minim pe economie ? (vezi toată discuția)
Debit retinut din pensia sociala minima de 350 lei ContSters242189 ContSters242189 mamei mele i se retine din pensia minima,sau sociala,de 350 lei.Ineleg ca daca cineva primeste venituri necuvenite trebuie sa dea banii inapoi.Dar nici nu ne e ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu Gabitimicescu73@gmail.com Gabitimicescu73@gmail.com Cat este procentul maxim de oprire din salariu? (vezi toată discuția)