Buna ziua,
Se poate ca firma x sa incheie un contract de conventie civila cu o persoana fizica, Y, pentru consultanta juridica? Y este consilier juridic. Ce obligatii fiscale am eu, fima X si ce obligatii fiscale are Y?
Din ce am citit , firma datoreaza contributiile individuale la asigurarile de pensii si de sanatate (10,5% pensii si 5,5% sanatate). Contributiile se aplica venitului brut stabilit prin contract, se retin de catre platitorii de venituri si se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. Plus , impozitul 16 %. Consilierul juridic trebuie mai declare ceva la Administratia financiara legat de acest tip de venit?
Conform legii 514/2003
ART. 2
Consilierul juridic poate sa fie numit in functie sau angajat in munca, in conditiile legii.
ART. 3
(1) Consilierul juridic numit in functie are statutul functionarului, potrivit functiei si categoriei acesteia.
(2) Consilierul juridic angajat in munca are statut de salariat.
Inteleg ca pentru consultanta juridica ocazionala nu se poate, juristul, avand un statut aparte. Totusi pentru ce alte activitati as putea incheia un astfel de contract, de conventie civila? si ce obligatii fiscale exista?
Legea 514/2003 , art. 10 - Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibilă cu:
a) calitatea de avocat;
b) activităţile care lezează demnitatea şi independenţa profesiei de consilier juridic sau bunele moravuri; c) orice altă profesie autorizată sau salarizată în ţară sau în străinătate;
d) funcţia şi activitatea de administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare şi lichidare judiciară;
e) activitatea publicistică salarizată;
f) alte incompatibilităţi prevăzute de lege sau rezultate din conflict de interese, în condiţiile legii.