avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cine poate si trebuie sa stea in judecata primarul, ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cine poate si trebuie sa stea in judecata primarul, primaria sau orasul?

A fost chemata in judecata o primarie pentru a garanta restituirea unei sume de bani retinuta in mod abuziv de catre o persoana juridica, ce lucra in numele primariei. Primaria prin primar a invocat lipsa calitatii procesuale intrucat sustine ca este lipsita de personalitate juridica si ca doar orasul poate sta in judecata. Dupa parerea dumneavoastra cine poate avea capacitate procesuala, primarul, primaria sau orasul ?

Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 14:10, 2 Mai 2020
Primaria, prin primar, are capacitate de folosinta, de regula. Calitatea i-o da Legea 215/2001, a administratiei publice locale. In acest sens avem in vedere Art. 62. - (1) Primarul reprezinta unitatea administrativ-teritoriala in relatiile cu alte autoritati publice, cu persoanele fizice sau juridice romane ori straine, precum si in justitie[/b].

Insa, calitatea procesuala si/sau capacitatea, este data si de faptul ca obiectul acestui dosar are sau nu legatura cu institutia, adica a fost sau nu emis de ea?! Caci daca va judecati pe ceva ce nu a fost emis de Primarie, atunci exista riscul sa nu aiba calitate... Mult succes!
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
Av. Alina VEZUREANU, Avocat
Apa_dulce a scris:

Primaria, prin primar, are capacitate de folosinta, de regula. Calitatea i-o da Legea 215/2001, a administratiei publice locale. In acest sens avem in vedere Art. 62. - (1) Primarul reprezinta unitatea administrativ-teritoriala in relatiile cu alte autoritati publice, cu persoanele fizice sau juridice romane ori straine, precum si in justitie[/b].



Stimat forumist,

Tocmai din aceste prevederei legale rezultă că Primăria nu ar trebui chemată în judecată, ci unitatea administrativă, în acest caz, orașul. Tot decurgând din aceste norme, Orașul se va chema în judecată prin Primar, ca reprezentant legal.

Prin urmare, în general, este necesar să se cheme în judecată Orașul X prin Primar. Nu, deci, Primăria prin Primar, sau Primarul...etc.

Evident, am dat un răspuns de principiu. Vă rog să-l tratați ca atare, în funcție de speța dvs.

Cu stimă
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
andreigrigoriu, moderator
LuchianSeb a scris:

A fost chemata in judecata o primarie pentru a garanta restituirea unei sume de bani retinuta in mod abuziv de catre o persoana juridica, ce lucra in numele primariei.



Primăria este doar o clădire... și nu are cum să fie dată în judecată. :)

În acest caz, trebuie să vedeți în subordinea cui se afla persoana juridică resepctivă. Puteți da în judecată ori orașul prin primar, ori comsiliul local, tot prin primar.

Depinde în subordinea cui era persona juridică de la care vreți să recuperați suma respectivă, adică dacă era în subordinea orașului sau a consiliului local.
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2014
Patrick_, utilizator
@Patrick_, pe principiul ca primaria este o cladire, asa si orasul este o localitate :D
Tinand cont de precizarile d-lui avocat Andrei Grigoriu, care mai intotdeauna sunt corecte, inteleg de fapt ca orasul este unitate administrativ teritoriala in care functioneaza autoritati locale printre care si primaria si consiliul local, etc. Deci concluzia ar fi ca nici una dintre aceste organe administrative nu are personalitate juridica si ca trebuie chemat in judecata orasul prin primar. intr-un fel i dau dreptate si d-lui avocat apa_dulce, deoarece aceasta regula nu este aplicabila intotdeauna. Spre exemplu, am trecut printr-o situatie in care am solicitat plata unor despagubiri pentru emiterea cu reacredinta a unui act administrativ de catre o primarie, iar instanta mi-a pus in vedere sa chem in judecata primaria prin primar pentru a raspunde in calitate de comitent pentru faptele prepusilor din subordine.

Ma pot considera oricum lamurit, asa ca le multumesc domnilor avocati pentru ajutorul acordat. I multumesc si d-lui Patrick. :)
Pot sta în justiție orașul Comuna, prin reprezentant legal primarul

Alte discuții în legătură

Raspunderea delictuală Narcisa_ Narcisa_ 1) Chemarea în judecată a primăriei pentru răspundere civilă delictuală (art. 1349 NCC), se depune la instanța judecătorie sau tribunal? Care este ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala aricici aricici In cazul unei decizii a unui Primar , decizie de sanctionare a unui functionar public din subordine, in contestatia pe care acest functionar o depune la ... (vezi toată discuția)
Capacitati procesuale aser aser Care este legatura intre capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu pentru persoane juridice.Primariile au capacitate de exercitiu ?pot fi in ... (vezi toată discuția)