avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data de la care se plateste pensia pentru invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data de la care se plateste pensia pentru invaliditate

Un salariat a primit decizia de la comisia de expertiza prin care a fost incadrat in gradul II de handicap, avand concediu medical pana pe 18.02.2014. Deoarece Codul Muncii prevede incetarea de drept a contractului individual de munca la data primirii deciziei de pensionare, iar salariatul nu mai poate presta activitate, i-am suspendat contractul la cerere. Dupa primirea deciziei de pensionare, i-am incetat contractul pe 10.03.2014, emitand decizia de incetare de drept.
Casa de Pensii vrea sa plateasca pensia incepand cu data de 10.03.2014, nu cu data de 19.02.2014, desi salariatul avand concediu fara plata si contractul suspendat nu a mai fost asigurat, iar in Legea 263/2010 scrie ca pensia se plateste de la data la care salariatul nu mai are concediu medical, sau, dupa caz, inceteaza calitatea de asigurat. Au dreptate? Va multumesc!
P.S. Mentionez ca incetarea la cerere a contractului, la data de 19.02.2014, sau din initiativa angajatorului, pt. inaptitudine fizica (cum ar vrea Casa de Pensii) ar duce la pierderea unor drepturi conform CCM care se dau la primirea deciziei de pensionare.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:52, 1 Aprilie 2014
Conf art 104 alin 3 lit a Lg 263/2010 in funcţie de elementele specifice fiecărei categorii de pensie, pensiile se acordă de la data încetării plăţii indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă sau, după caz, de la data încetării calităţii de asigurat, cu excepţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (2), dacă cererea a fost înregistrată în termen de 30 de zile de la data emiterii deciziei medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, în situaţia pensiei de invaliditate.

Asadar, in functie de situatie, pensia se acorda de la data incetarii CM ori de la data incetarii CIM. In cazul dvs se acorda de la data incetarii de drept a CIM.
mihaela_1968 a scris:

....
P.S. Mentionez ca incetarea la cerere a contractului, la data de 19.02.2014, sau din initiativa angajatorului, pt. inaptitudine fizica (cum ar vrea Casa de Pensii) ar duce la pierderea unor drepturi conform CCM care se dau la primirea deciziei de pensionare.

In acest caz, puteti evita astfel de modalitati de incetare a c.i.m., astfel incat sa beneficiati de acele drepturi care se acorda la iesirea la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cind depun dosarul de pensie? 22.08.2009 22.08.2009 Buna ziua As avea si eu o intrebare; incepind cu data de 10 .07.2014 am decizia de pensionare de invaliditate, concediu medical am pina in 30.07.2014, ... (vezi toată discuția)
Incheiere cim fara decizia de pensionare flori9 flori9 Buna ziua, ma intampin cu o situatie noua: un angajat s-a pensionat cu grad de invaliditate III, i-am intocmit toate actele necesare dosarului de pensionare, ... (vezi toată discuția)
Pensie pe caz de boala mdogaru27@yahoo.com mdogaru27@yahoo.com Buna ziua Avem un angajat care s-a pensionat pe caz de boala cu gradul I dupa ce a avut un an de zile medical. Azi a adus decizia de pensionare ce are data ... (vezi toată discuția)