avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Salariu pentru presedintele de bloc?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Salariu pentru presedintele de bloc?

Buna dimineata. Presedintele de bloc trebuie sa fie remunerat sau nu, atat timp cat isi pune semnatura pe acte, aduce firme pentru reparatii/lucrari/iluminat etc si raspunde pentru ce se intampla in bloc? Exista o baza legala potrivit careia acesta poate cere remunerare, eventual de la momentul in care a fost ales presedinte si pana in prezent? Cam cat ar putea cere?

Si inca o intrebare: daca o persoana moare in lift, Doamne Fereste, daca cineva cade cu liftul, cine raspunde legal pentru leziunile sau pierderea vietii acelei persoane?
Sunt probleme distincte -indemnizatia presedintelui si eventuali responsabili in cazul evenimentelor cauzate de proasta functionare a partilor comune
1-Conform norme in vigoare presedintele de asociatie poate fi retribui in baza unui contract de mandat,suma fiind hotarata de adunarea generala in bugetul de venituri si cheltuieli anual
2-In cazul evenimentelor cauzate de proasta functionare a liftului,sunt necesare cercetari,
expertize tehnice care sa concluzioneze asupra vinovatilor
HG.1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
............
(7) Comitetul executiv decide asupra acordarii unor drepturi banesti membrilor asociatiei de proprietari care desfasoara activitati lucrative folositoare acesteia, in limita bugetului de venituri si cheltuieli adoptat de adunarea generala a proprietarilor, potrivit art. 35 alin. (5) din Legea nr. 230/2007.
Asadar, anual se voteaza in AG un buget de venituri si cheltuieli in cadrul caruia exista si o rubrica pentru salarii si indemnizatii - anvelopa salariala.
Proprietarii voteaza suma acestei anvelope salariale.
Ulterior in comitetul executiv se poate decide suma fiecarui angajat si indemnizat in parte, cum ar fi, in cazul nostru, presedintele asociatiei, evident in baza unui contract de mandat si urmat de declararea venitului acestuia in Declaratia 112 la ANAF.

Responsabilitatea unor evenimente tragice cade exclusiv in seama prestatorului care are in grija ascensorul respectiv, daca asociatia are un contract de service cu acesta.
In cazul in care asociatia nu are contract de service, atunci aceasta responsabilitate cade in seama comitetului executiv.
Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
elga50, moderator
Ana-Maria-27 a scris:
Exista o baza legala potrivit careia acesta poate cere remunerare, eventual de la momentul in care a fost ales presedinte si pana in prezent?

Nimeni, indiferent de functie, nu are baza legala sa ceara a fi remunerat pentru o perioada anterioara. A indeplinit o functie in conditiile in care s-au stabilit la preluare functiei. Daca nu s-a stabilit initial o indemnizatie, se poate discuta la urmatoarea adunare generala si hotararea se va aplica dupa acea adunare si nu inainte.
Fac o remarca si va rog sa ma scuzati si sa nu o luati drept o rautate: un presedinte care cere sa fie remunerat dupa luni sau ani de cand a fost ales, nu prea are treaba cu aceasta functie avand in vedere ca nu cucoaste legislatia nici macar acum dupa ce este de un timp pe functie.
M-am suparat candva pe unii salariati dintr-o institutie care nu stiau sa faca mai nimic din ceea ce aveau in fisa postului. Le-am spus ca e pacat ca-si dezamagesc sustinatorii (pilele), daca acestia afla ca dupa ce i-au bagat intr-un serviciu bun, ei nu se straduiesc deloc sa fie la inaltime.... Invatati ca aveti legislastie gratuita, calculator, internet gratuit, masinile statului la dispozitie, telefon mobil gratuit, aer conditionat...






Multumesc ynocentta si elga50 pentru raspunsuri.

Domnule Adrian, personal nu cunosc legislatia in domeniu, dar presedintele de bloc (sotul meu) o cunoaste, altfel nu mai era in functie. Doar ca (eu) nu stiu de ce nu a fost si de ce inca nu e platit, chiar si cu 50-100 RON sa zicem, pentru faptul ca-si pune semnatura pe acte si poarta raspundere pentru ce se intampla cu asociatia, aduce firme pentru lucrari/reparatii etc.

Datorita sotului meu in functia de presedinte al asociatiei avem:
-interfon;
-usi noi la intrarea in bloc;
-izolatie exterioara (cu firma aleasa de el, nu e vorba de izolatia din partea primariei);
-iluminat cu senzori pe scara (de 24 de ani de cand stam in bloc, nu am avut niciodata iluminat pe scara, daramite cu senzori de miscare);
-firma de curatenie (dupa ce femeile de serviciu luau bani nefacand curat si furand materialele de curatenie, lucru observat de sot);
-in cateva saptamani o sa fim racordati la reteaua de distributie gaze naturale;
-asociatia a primit de la primarie diplome ca urmare a plantarii de pomi fructiferi si infrumusetarii spatiului verde din fata blocului, la care evident a participat si el.
Toate acestea si multe altele n-au fost facute de nici unul din fostii presedinti ai asociatiei. Asadar, cred ca are treaba cu functia de presedinte, consider ca a facut si face mai mult decat merita asociatia si implicit locatarii, avand in vedere ca are si serviciu. Ca fapt divers, nu i-a platit nimeni benzina pana la firme sau convorbirile telefonice cu acestea.

Referitor la remunerarea din urma, era doar o simpla intrebare, daca e posibil sau nu. El nici macar nu a cerut sa fie remunerat si nici nu cere. De aceea am intrebat daca exista o baza legala potrivit careia sa fie remunerat, deoarece, pentru orice serviciu ai presta sau daca reprezinti o firma/asociatie sau pe cineva si ai raspundere, mi se pare normal sa primesti bani. Nimic pe lumea asta nu e gratis, corect?
In mod normal activitatea pe care o desfasoara presedintele com. ex., membrii sai si cei ai com. de cenzori, se face conform unui contract de mandat, de obicei oneros.
Daca presedintele vrea sa fie platit pentru munca sa, trebuie sa-si exprime acest lucru de la inceput. Nu a facut acest lucru atunci, poate sa o faca de acum inainte, insa vreau sa va fac sa intelegeti ca sunt situatii si situatii: acolo unde asociatia este mai mare, cheltuielile salariale/ mp. de suprafata utila sunt destul de mici (sub 0,50 lei/mp. SU), insa daca asociatia este mica sau foarte mica, aceste costuri cresc vertiginos - insa, asta e, oamenii care muncesc acolo (administrator, ingrijitori, presedinte, etc) trebuiesc platiti. Daca salarizarea personalului angajat este reglementata de Codul muncii, nivelul salarizarii membrilor com. ex. se aproba in AG prin introducerea acestor sume in BVC. Acum intervine optiune persoanelor respective: ii convine sau nu un anumit nivel de salarizare. Daca ii convine, continua activitatea, daca nu, pleaca.
Discutii pe aceasta tema au mai fost pe forum, in sensul ca salarizarea presedintelui este prea mare. Atunci, in AG a proprietarilor s-a propus ca aceasta functie sa nu fie remunerata, in schimb fiecare membru al asociatiei, prin rotatie, la un an, sa indeplineasca functia de presedinte - cum va spuneam, acest lucru este valabil la asociatiile mici si foarte mici.

Alte discuții în legătură

Salariu administrator simonica2014 simonica2014 Buna ziua , Poate sa ma lamureasca cineva cu privire la plata administratorului si presedintelui, de ce variaza de la o luna la alta? Sa clarific mai bine. ... (vezi toată discuția)
Administratie bloc: trebuie sa platesc salariu presedintelui? lazardaniel62 lazardaniel62 Sunt obligat sa platesc salariul presedintelui de bloc? Daca da, care este suma maxima si cea minima? (vezi toată discuția)
Inregistrare cheltueli lunare nebugetare danilacostica danilacostica asociatia de proprietari din care fac parte din luna ianuarie consemneaza in lista de plata 300,00 lei ,,cheltueli presedinte\",care sunt adaugate la ... (vezi toată discuția)