Doresc anularea unei decizii de pensionare, bazată pe un diagnostic neadevărat, în vederea obţinerii dovezii de apt de muncă, pentru a mă angaja într-un loc de muncă.
Mi se cere să precizez obiectul cererii şi temeiul de drept. Obiectul cererii este anularea deciziei. Dar la temeiul de drept ce să precizez ? Vă rog să mă ajutaţi, dacă se poate cât mai urgent.
Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 106
(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, respectiv de casa de pensii sectoriala, in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii.
(2) Decizia prevazuta la alin. (1) cuprinde temeiurile de fapt si de drept in baza carora se admite sau se respinge cererea de pensionare.
(3) In termen de 30 de zile de la comunicare, decizia de pensie poate fi anulata la cererea titularului.
...
Am cerut anularea deciziei şi la casa de pensii şi la comisia de expertiză medicală, şi am fost refuzată. Ca urmare am făcut o cerere de chemare în judecată. ªi acum am primit o comunicare de la tribunal, prin care mi se cere să depun o precizare de acţiune cu obiectul cererii şi temeiul de drept. Obiectul cererii este anularea deciziei, dar la temeiul de drept ce pot invoca ? Dreptul la muncă ?
1. Temeiul de drept este art.106(3) din Legea 263/2010 care spune ca o decizie de pensie poate fi anulata la cererea titularului in termen de 30 de zile de la comunicare.
2. Deci:
- obiectul cererii este anularea deciziei de pensionare;
- temeiul legal (de drept) este art. 106, alin.(3), din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.