avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Comisia a hotarat depensionarea tatalui meu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Comisia a hotarat depensionarea tatalui meu

Tatal meu are 61 de ani si a primit o pensie de boala conform dosarului medical pana in aceasta toamna cand in cadrul comisiei a primit decizia de suspendare a invaliditatii. Mentionez ca are 28 ani in campul muncii. Cum poate o comisie care a validat pensia inca din 2000 sa dea decizia finala - apt pentru munca - la 61 de ani. Ce pot face?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:51, 11 Ianuarie 2012
puteti face contestatie la respectiva decizie, in instanta...
Legea 263/2010

Art. 78
(1) Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale sau, dupa caz, de catre comisiile centrale de expertiza medico-militara.
(2) Dupa fiecare revizuire medicala, medicul expert al asigurarilor sociale, respectiv comisiile centrale de expertiza medico-militara emit o noua decizie medicala asupra capacitatii de munca, prin care se stabileste, dupa caz:
a) mentinerea in acelasi grad de invaliditate;
b) incadrarea in alt grad de invaliditate;
c) redobandirea capacitatii de munca.

(6) Decizia medicala asupra capacitatii de munca emisa la revizuirea medicala urmeaza aceleasi proceduri de contestare si solutionare, conform prevederilor art. 71.

Art. 71

(6) Decizia medicala asupra capacitatii de munca poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestatii sau la comisiile centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, dupa caz.
(7) Comisiile medicale de contestatii functioneaza in cadrul centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca si Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca.
(8) Contestatia prevazuta la alin. (6) se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare. Decizia emisa in solutionarea contestatiei se comunica in termen de 5 zile de la data solutionarii.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestatii si ale comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii date in solutionarea contestatiilor prevazute la alin. (8) pot fi atacate la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacitatii de munca, precum si deciziile prevazute la alin. (9) necontestate in termen raman definitive.
mantraian a scris:
Ce pot face?

Contestatie, in termen de 30 de zile, la comisia de expertiza (sugestie: incercati sa o depuneti la casa teritoriala de pensii, eu pana acum nu am auzit de infiintarea centrelor regionale de expertiza, asa cum prevede Legea nr. 263/2010). Decizia pe care o veti primi in solutionarea contestatiei dvs. poate fi atacata la tribunal, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
ART. 79
(1) Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevăzute de prezenta lege;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat
stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.

daca termenul de contestare legala si cel prin instanta a fost depasit decizia ramane definitiva sau se poate ataca?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Nu am inteles ce legatura are art. 79 din Legea nr. 263/2010 cu prezenta discutie. Va rog frumos sa explicati si, eventual, sa precizati si data nasterii tatalui dvs. Deduc ce vreti sa spuneti, dar as prefera sa puneti dvs. intrebarea. :)

2. Decizia asupra capacitatii de munca necontestata in termen de 30 de zile de la comunicare ramane definitiva (art. 71, alin. 10 din Legea nr. 263/2010).
Ultima modificare: Miercuri, 11 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen contestatie stelyan stelyan buna ziua....sunt pensionar medical,in urma revizuirii anuale mi s/a schimbat gradul de invaliditate dupa care in termenul prevazut de 30 de zile am facut ... (vezi toată discuția)
Contestatie impotriva deciziei de pensie de invaliditate irinabob irinabob buna ziua,care sunt pasii ptr ao contestatie la decizia de pensionare de invaliditate? stiu ca in termen de 30 dezile,dar se mai poate face aceasta ... (vezi toată discuția)
Incetarea platii pensiei Elinia Elinia Buna seara! Mama mea a fost invitata la Bucuresti la I.N.E.M.R.C.M. si dupa 5 zile de spitalizare si analize facute i s-a emis o decizie 19.12.2011 din care ... (vezi toată discuția)