avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incetarea platii pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incetarea platii pensiei

Buna seara!
Mama mea a fost invitata la Bucuresti la I.N.E.M.R.C.M. si dupa 5 zile de spitalizare si analize facute i s-a emis o decizie 19.12.2011 din care rezulta ca nu se incadreaza in gradul de invaliditate avut,gr II.-Nu comentez despre analize,e josnic.
Azi 25 ianuarie 2012 ii vine decizia de la Casa Judeteana de Pensii din judetul in care locuim.Intrebarea este pot sa fac contestatie,tinand cont de aceasta ultima decizie?Unde si sub ce forma sa fie contestatia?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:38, 25 Ianuarie 2012

Legea nr. 263/2010:

ART. 71
(6) Decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã poate fi contestatã, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, dupã caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţioneazã în cadrul centrelor regionale de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã şi Institutului Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã.
(8) Contestaţia prevãzutã la alin. (6) se soluţioneazã în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisã în soluţionarea contestaţiei se comunicã în termen de 5 zile de la data soluţionãrii.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevãzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecãtoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacitãţii de muncã, precum şi deciziile prevãzute la alin. (9) necontestate în termen rãmân definitive.

ART. 80
(1) Institutul Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperarea Capacitãţii de Muncã, centrele regionale de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã sau comisiile centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii pot convoca pentru expertizare pensionarul de invaliditate. Concluziile expertizãrii sunt obligatorii şi definitive.


Dupa cum spun articolele de mai sus, cred ca nu mai aveti ce contesta, din pacate.
Mama dvs. nu are cumva conditiile de pensie limita de varsta indeplinite?
Va multumesc,poate mai are cineva o idee???
Nu inteleg de ce mama a primit direct decizie prin care a fost depensionata. Concluziile INEMRCM trebuiau comunicate cabinetului de expertiza, care trebuia sa emita o decizie medicala asupra capacitatii de munca prin care sa stabileasca ca mama dvs. si-a redobandit capacitatea de munca. Aceasta decizie trebuia comunicata mamei iar mama putea sa o conteste in termen de 30 de zile de la comunicare.

Decizia de depensionare emisa de casa teritoriala de pensii se contesta la Comisia Centrala de Contestatii, in termen de 30 de zile de la comunicare. Contestatia se depune la casa de pensii care a emis decizia. Daca mama pierde in procedura administrativa prealabila, poate ataca hotararea Comisiei Centrale de Contestatii la tribunal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde pot contesta decizia comisiei prin care mi s-a spus ca nu mai pot beneficia de pensie de invaliditate? minulescu35 minulescu35 Va rog sa-mi spuneti unde pot contesta decizia comisiei prin care mi s-a spus ca nu mai am drept la pensie de boala? Care este termenul legal in care pot ... (vezi toată discuția)
Contestatie impotriva deciziei de pensie de invaliditate irinabob irinabob buna ziua,care sunt pasii ptr ao contestatie la decizia de pensionare de invaliditate? stiu ca in termen de 30 dezile,dar se mai poate face aceasta ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate marianalilica marianalilica Buna ziua, mama mea a fost pensionata de invaliditate din anul 1998, gr.II. In noiembrie 2010 i s-a schimbat incadrare in gr III cu drep de munca 4 ore. ... (vezi toată discuția)