avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de invaliditate

Buna ziua,
mama mea a fost pensionata de invaliditate din anul 1998, gr.II. In noiembrie 2010 i s-a schimbat incadrare in gr III cu drep de munca 4 ore. Tinand cont de starea de sanatare precara pe care o are, si sfatuita de medicul de familie si medicul internist, a facut contestatie.
A fost chemata la Bucuresti la INEMRCM, internata timp de o saptamana, iar medicii de acolo au spus ca daca nu a fost multumita sa lucreze 4 ore, atunci sa lucreze 8 ore, in concluzie i-au taiat pensia de tot. Au spus ca bolile pe care le are nu sunt atat de grave, adica s-a insanatosi, iar doctorii la care a fost pana acum, s-au inselat.
Ce trebuie facut pentru a contesta decizia de neincadrare ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:22, 1 Februarie 2011
Deciziile INEMRCM nu pot fi contestate si sunt obligatorii pentru serviciile de expertiza medicala. Decizia de redobandire a capacitatii de munca trebuia sa fie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale, in baza deciziei INEMRCM.

Sper ca asa s-a procedat, iar mama dvs. are decizie emisa de catre serviciul de expertiza medicala. Impotriva acestei decizii poate formula contestatie in termen de 30 de zile, conform art. 71, alin. (6) din Legea nr. 263/2010.

Art. 71
.....................................
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul Centrelor Regionale de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8) Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9), necontestate în termen rămân definitive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea platii pensiei Elinia Elinia Buna seara! Mama mea a fost invitata la Bucuresti la I.N.E.M.R.C.M. si dupa 5 zile de spitalizare si analize facute i s-a emis o decizie 19.12.2011 din care ... (vezi toată discuția)
Raspuns - contestatie la decizie popamadalin popamadalin tatal meu este pensionat pe caz de boala de 10 ani,la fiecare comisie anuala a avut aceleasi referate...la ultima comisie i-au taiat pensia ca cici i-au iesit ... (vezi toată discuția)
Unde pot contesta decizia comisiei prin care mi s-a spus ca nu mai pot beneficia de pensie de invaliditate? minulescu35 minulescu35 Va rog sa-mi spuneti unde pot contesta decizia comisiei prin care mi s-a spus ca nu mai am drept la pensie de boala? Care este termenul legal in care pot ... (vezi toată discuția)