avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere la revenirea din CIC cu varsta de pana la 1 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere la revenirea din CIC cu varsta de pana la 1 an

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine daca angajatorul are voie legal sa ma concedieze la revenirea din CIC cu varsta de pana la 1 an, motivand restructurarea postului si mentionand vag ceva despre salarii compensatorii. Practic, am facut cerere pt reluarea activitatii si astfel am aflat. Din lege, inteleg ca e legala aceasta motivatie dar as vrea sa stiu ce drepturi am. Multumesc.
1. Potrivit Codului Muncii :
art.60

(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

2. Potrivit art. 25 din OUG 111/2010,
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.

(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Asadar, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma \" cu pana la 6 luni\" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

3. Legea nr.202/2002
Art. 10

.....
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
b) salariata/salariatul se afla in concediul pentru cresterea copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;
c) salariatul se afla in concediu paternal.
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce inervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

4. In concluzie, concedierea pe durata CCC este permisa numai pentru motive ce inervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

In caz contrar, o astfel de concediere este lovita de nulitate absoluta.

5. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

6. Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca , angajatorul va trebui, mai intai, ofere un alt loc de munca echivalent.


Ultima modificare: Marți, 1 Aprilie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pt raspuns.
Buna ziua din nou, citesc mai sus, in lege si ca sa fiu sigura de raspuns, as vrea sa va mai intreb ceva. Eu, asa cum mentionat, trebuie sa revin la servici pe 22 aprilie (baiatul implineste 1 an pe 28 mai) si deja, oarecum neoficial (a fost o discutie de 10 min cu seful), m-au anuntat ca se restructureaza postul si nu prea mai am unde sa intorc..Am trecut de soc, mi-am facut lectiile si este clar ca daca acum nu ma vor nu ma vor vrea nici peste 6 luni cand sigur voi zbura, pe romaneste si, drept urmare le-am spus ca daca vor sa ma dea afara, sa imi platesca salariile compensatorii, stimulentul pe care eu l-as lua de la stat pt 1 an (pana face baiatul 2 ani) si inca 6 salarii, adica cele 6 luni in care sunt obligati sa ma tina..Acum, legat de aceste 6 luni, am dubii. Este adevarat ca atata timp cat, de fapt, as beneficia de stimuletul de 500 Ron, nu ma pot da afara?
1. Daca ati optat pentru CCC pana la varsta de 1 an si ati reluat activitatea inainte de a implini copilul 1 an puteti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.

2. - Pe perioada cat beneficiati de stimulentul de insertie si 6 luni dupa aceea nu puteti fi concediata decat daca firma se afla in reorganizare judiciara sau faliment (ambele declarate prin hotarare judecatoreasca).
- Daca se desfiinteaza postul dvs. angajatorul este obligat sa va ofere un alt post in aceleasi conditii ca postul actual.

3. Din OUG privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
...
Va multumesc!!!! :)

Alte discuții în legătură

Concediere abuziva marifen marifen poate concedia un functionar public care este in indemnizatie ptr cresterea copilului abuziv la o prima abatere . (vezi toată discuția)
Obligatia angajatorului sa-mi pastreze postul dupa ccc Marialuiza23 Marialuiza23 Buna ziua, In luna iulie voi naste si am decis sa raman un an in concediu de crestere copil. La serviciu am fost anuntata ca daca ma voi intoarce dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil andra072009 andra072009 Buna seara, Daca optez pentru concediul de crestere copil pe o perioada de 2 ani angajatorul este obligat sa pastreze postul si sa ma reincareze pe postul ... (vezi toată discuția)