la societatea unde lucrez, pe data de 27.04 s-a emis o decizie data de conducatorul soitetatii, ca la biroul salarizare sa se faca verificari privind modul de intomire al statelor si tot ce tine de salarizare. Aceasta verifiare s-a dispus ptr ca existe dovezi ca pers.care facea statele si-a umfalt salariul cu sume mari de bani.
intrebarile mele sunt :
1. dupa ce comisia a facut verificarile se va incheia un proces verbal de constatare.Declaratia persoanei care se face vinovata se va lua inainte de incheierea procesului verbal sau dupa ce a semnat sia a luat la cunostinta?
2. sunt obligata,eu ca soietate, sa permit ca la semnarea procesului verbal sa participe si avocatul salarioatului?exista vro lege care sa ma oblige sa permit accesul avopcatului in incinta soietatii?
3. se doreste desfacerea disiplinara a contractului salariatului. conducerea vrea sa fac o convocare dar sa nu tin cont de cele 5 zile conf.CCM la nivel national.codul muncii nu prevede obligatia mea de a astepta cele 5 zile....S-a vb cu cineva de la itm, destul de informat, care a zis acest lucruu conducerii societatii:ca pot sa fac cercetarea fara a astepta cele 5 zile.
4. cum este mai bine : sa ii desfac disciplinar CIM si apoi sa depun plangere penala, sau nu au legatura una cu alta?
5. daca maine, 29.o4 se va semna procersul verbal de verificare, pot tot in aceeasi zi sa ii fac salariatului convocare tot ptr data de 29.04 si tot cu aceasta data sa ii incetez cim cu 61 a?
Stiu ca vi se par intrebari stupide, dar se pare ca raspunsurile mele nu l-au multumit pe angajator si tb sa ii dovedesc ca am dreptate.
va multum4esc
1. Procesul-verbal de constatare poate constituie baza de la care se poate incepe procedura cercetarii disciplinare prealabile. Dupa semnarea acestuia si luarea la cunostinta a conducerii societatii de continutul lui se poate trece la inceperea cercetarii disciplinare prealabile. In acest sens, conducerea va desemna printr-o decizie comisia de disciplina, iar aceasta il va convoca în scris pe salariatul cercetat, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte. Convocarea va indica cel puţin motivul, data, ora şi locul întrevederii.
2. In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
3. Dreptul la aparare este garantat de legea fundamentala a tarii si , prin urmare, consider ca poate fi asistat de catre avocat.
4. Nerespectarea procedurii legale de sanctionare disciplinara poate conduce la nulitatea deciziei de concediere.
5. Poate fi cumulata raspunderea disciplinara cu raspunderea penala. Puteti depune plangere penala in pararlel cu efectuarea cercetarii disciplinare.
Avand in vedere natura faptelor, aveti posibilitatea ca pe perioada cercetarii disciplinare ( intervalul dintre ziua intocmirii referatului de sanctionare, decizia de imputernicire a persoanelor ce vor efectua cercetarea disciplinara a salariatului, a convocarii in scris a acestuia si ziua in care are loc efectiv cercetarea disciplinara, intocmirea procesului verbal si a deciziei de sanctionare) sa suspendati contractul acestuia in temeiul art. 52(1) lit. a) din Codul Muncii.
Daca depuneti plangere penala, aveti posibilitatea suspendarii contractului salariatului in temeiul art. 52 (1) lit. c) din Codul Muncii
Daca va este de ajutor si un economist, intrati pe "Documente utile" si cautati "Concediere indisciplina" unde am postat cele 5 acte principale care se fac in asemenea cazuri. Faceti dvs. adaptarile de rigoare. Succes!
Respectati inclusiv termenul de 5 zile lucratoare....unii considera acest termen de recomandare , iar altii un termen imperativ....asa ca , in eventualitatea unui litigiu este posibil ca judecatorul sa-l considere un termen imperativ si sa va anuleze decizia de sanctionare.
Absente nemotivate.
Jeca
Buna ziua,
Ma numesc Izabel si va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o dilema: \" cum se procedeaza in cazul in care un salariat nu se mai prezinta la ... (vezi toată discuția)