Va rog frumos sa-mi spuneti pensia de intretinere pentru un copil din ce venituri se opreste: din munca sau si din venituri realizate din chirii, dobanzi, dividende etc. Va multumesc.
Buna ziua,conform art.529 C.civ.,atunci cand intretinerea este datorata de parinte,ea se stabileste pana la 1/4 din venitul sau lunar net pentru un copil,1/3 pentru 2 copii si 1/2 pentru 3 sau mai multi.
Asadar legea nu enumera strict anumite categorii de venituri ,ceea ce inseamna ca se vor avea in vedere toate la stabilirea cotei parti cu titlu de obligatie de intretinere.
Art. 527
(1) Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale.
Art. 529
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
Se iau in calcul venituri cu caracter de continuitate si se stabileste cuantumul pensiei bazat pe art citate mai sus. Trebuie sa existe un echilibru intre venituri si nevoia celui indreptatit sa primeasca pensie.
Pensie alimentara
lemih
Sotul meu are dintr-o casatorie anterioara un copil pentru care plateste pensie alimentara. In cazul in care sotul meu accepta un job in strainatate, cum va fi ... (vezi toată discuția)