De la 1 februarie stiu ca s-a modificat NCPP,si doresc sa stiu daca mai e valabile aceleasi articole din vechiul cod de procedura penala.
In fapt inainte era art.277 pentru plangere impotriva unei ordonante sau unei rezolutii la pocuror ierarhic. Pe NCPP care articol este incadrat la plangerea impotriva unei rezolutii/ordonante,si care este termenul de contestatie?
Am gasit pana la urma articolul,este art.339. Acum ma lovesc de ce spune codul respectiv la alin.4 respectiv 5,unde este mentionat ca:
(4) În cazul soluţiilor de clasare ori de renunţare la urmărire, plângerea se face în termen de 20 de zile de la comunicarea copiei actului prin care s-a dispus soluţia.
(5) Ordonanţele prin care se soluţionează plângerile împotriva soluţiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior şi se comunică persoanei care a făcut plângerea şi celorlalte persoane interesate.
Nedumerirea mea este:
- Plangerea impotriva ordonantei emisa de un procuror anumit,se face tot la acel procuror care a emis ordonanta? Din alin.5 unde am subliniat,se intelege ca plangerea impotriva ordonantei luata de un procuror inferior nu se poate face la procuror ierarhic. Atunci inseamna ca trebuie sa fac contestatie la ordonanta emisa tot la acest procuror care a emis ordonanta?
Daca ati facut plangere conf.art.339 alin.1 la prim-procurorul parchetului sau, după caz, la procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului,împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta, altele decat soluţiile de clasare ori de renunţare la urmărire, nu mai puteti face plangere impotriva ordonanţei prin care se soluţionează aceasta plângere la procurorul ierarhic superior, adica aceasta e singura cale de atac. Alin.5 este asemanator, alin.3 din art.278 fostul c.p.p. "plangerea formulata impotriva solutiei de respingere dispuse de procurorul ierarhic superior este inadmisibila."