Dupa depunerea cererii de restituire a sumelor de la FNUASS si comunicarea celor de la Casa de Sanatate despre existenta unor erori in dosar, datorita carora nu se pot vira sumele respective, care este termenul maxim in care pot remedia problemele inainte ca cei de la Casa de Sanatate sa considere ca sumele s-au prescris si sa nu mai imi vireze sumele?
Conform? Care este prevederea legala?
Atunci art. 135 din Codul de procedura fiscala cui se aplica? "Dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la compensare sau restituire"
Aveti dreptate: 5 ani este termenul de prescriptie, fiind vorba despre creante fiscale, imi fac "mea culpa". M-am grabit si am scris 3 ani.
Referitor la intrerupere prescriptie:
Astfel, prescriptia extinctiva se intrerupe (art. 2537-2544 C.civ.):
1. printr-un act voluntar de executare sau prin recunoasterea, in orice mod, a dreptului a carui actiune se prescrie (Atentie!: nu este vorba despre recunoasterea dreptului dupa ce s-a prescris, insa, in cazul in care debitorul plateste voluntar, chiar si dupa ce s-a prescris dreptul la actiune al creditorului, aceasta este o plata valabila);
2. pe cale de actiune prin: introducerea unei cereri de chemare in judecata, inscrierea la masa credala, cerere de interventie in cadrul urmarii silite, constituire parte civila in cadrul unui proces penal sau daca se acorda desbagubirile in dosarul penal din oficiu, fara a se formula cerere de constituire parte civila ori pe cale de exceptie: prin invocarea exceptiei privind existenta dreptului a carui actiune se prescrie;
3. prin orice act prin care cel in folosul caruia curge prescriptia este pus in intarziere (ex. notificare, somatie, adresa....etc). In acest caz, debitorul este pus in intarziere, iar prescriptia este intrerupta numai daca punerea in intarziere a debitorului este urmata de chemarea in judecata in termen de 6 luni de la data punerii in intarziere.
Cererea de chemarea in judecata sau oricare cerere cf. pct. 2 nu intrerupe prescriptia daca a fost respinsa. Insa, daca in termen de 6 luni de la data cand hotararea de respingere a ramas definitiva, reclamantul introduce o alta cerere de chemare in judecata, prescriptia se considera intrerupta prin introducerea acestei noi cereri cu conditia ca aceasta sa fie admisa.
Efectul intruperii prescriptiei: sterge prescriptia inceputa inainte de a se fi ivit cauza de intrerupere si va incepe sa curga o noua prescriptie.
C.proc.fisc. este actul normativ aplicabil in cazul prescriptiei executarii creantelor fiscale, si anume:
Art. 132 Suspendarea termenului de prescripţie
Termenul de prescripţie prevăzut la art. 131 se suspendă:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
b) în cazurile şi în condiţiile în care suspendarea executării este prevăzută de lege ori a fost dispusă de instanţa judecătorească sau de alt organ competent, potrivit legii;
c) pe perioada valabilităţii înlesnirii acordate potrivit legii;
d) cât timp debitorul îşi sustrage veniturile şi bunurile de la executarea silită;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
Art. 133 Întreruperea termenului de prescripţie
Termenul de prescripţie prevăzut la art. 131 se întrerupe:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
b) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii în orice alt mod a datoriei;
c) pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită;
d) în alte cazuri prevăzute de lege.
Art. 135 Prescripţia dreptului de a cere compensarea sau restituirea
Dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la compensare sau restituire.