avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Prescriere creante fiscale
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Prescriere creante fiscale

Buna ziua,

Cum este cu termenul de prescriptie a creantelor fiscale?
Daca am solicitat compensare dintr-o suma achitata in plus, dar nu s-a compensat in totalitate suma, se prescrie la indeplinirea termenului de 5 ani? Nu intervine intreruperea prescriptiei?
Eu am solicitat compensare, ei au compensat, deci au recunoscut datoria, doar ca suma compensata a fost mai mica decat suma platita in plus.
Am cerut fisa la urmatorul trimestru, inca era suma achitata in plus in fisa, am depus din nou cerere de compensare si....surpriza: s-au blocat conturile. Cand m-am dus sa vad despre ce este vorba: au prescris suma ramasa.
Am solicitat sa ni se transmita un document pentru prescrierea sumei, dar mi-au zis ca este un document intern si nu ne pot pune nimic la dispozitie. Au prescris si gata.
Si, revin, daca am solicitat deja compensare din suma achitata in plus, nu se intrerupe termenul de prescriptie?
ART. 215 începerea termenului de prescripție
(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.
(2) Termenul de prescripție prevăzut la alin. (1) se aplică și creanțelor provenind din amenzi contravenționale.
ART. 216 Suspendarea termenului de prescripție
Termenul de prescripție prevăzut la art. 215 se suspendă:
a) în cazurile și în condițiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripție a dreptului la acțiune;
b) în cazurile și în condițiile în care suspendarea executării este prevăzută de lege ori a fost dispusă de instanța judecătorească sau de alt organ competent, potrivit legii;
c) pe perioada valabilității înlesnirii acordate potrivit legii;
d) cât timp debitorul își sustrage veniturile și bunurile de la executarea silită;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
ART. 217 întreruperea termenului de prescripție
Termenul de prescripție prevăzut la art. 215 se întrerupe:
a) în cazurile și în condițiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de prescripție a dreptului la acțiune;
b) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligației prevăzute în titlul executoriu ori a recunoașterii în orice alt mod a datoriei;
c) pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită;
d) la data comunicării procesului-verbal de insolvabilitate fără bunuri și venituri urmăribile;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
ART. 218 Efecte ale împlinirii termenului de prescripție
(1) Dacă organul de executare silită constată împlinirea termenului de prescripție a dreptului de a cere executarea silită a creanțelor fiscale, acesta va proceda la încetarea măsurilor de realizare și la scăderea acestora din evidența creanțelor fiscale.
(2) Sumele achitate de debitor în contul unor creanțe fiscale, după împlinirea termenului de prescripție, nu se restituie.
ART. 219 Prescripția dreptului de a cere restituirea
Dreptul contribuabilului/plătitorului de a cere restituirea creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere dreptul la restituire.

Alte discuții în legătură

Amenzile de circulatie silvia159 silvia159 Intrebare despre amenzile poliţiştilor. Locale, rutiere Sunt diferenţe între ele ? Amenzile de circulatie si cele rutiere în ce condiţii se prescriu. ... (vezi toată discuția)
Prescriere amenda titima titima O amenda de circulatie din 2007 nu ar fi trebuit prescrisa? De ce ma blocheaza la impozit? (vezi toată discuția)
Termen prescriere restituire 0,85% fnuass geldar geldar Dupa depunerea cererii de restituire a sumelor de la FNUASS si comunicarea celor de la Casa de Sanatate despre existenta unor erori in dosar, datorita carora ... (vezi toată discuția)