avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

MM a fost accidentata pe trecerea pentru pietoni, a fost transportata la spital unde a suferit o interventie medicala la picior, dupa 8 zile a fost externata.Deoarece lucra ca si croitoreasa fara contract individual de munca inregistrat, pentru a nu plati spitalizarea a platit din mana minimul la CAS.Intrebarea este daca poate beneficia de concediu medical platit si daca da, de unde incaseaza indemnizatia.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 08:13, 5 Aprilie 2014
Din pacate, nu poate beneficia de concediu medical. Daca ar fi avut contract de munca legal, era altceva.

OUG nr. 158/2005:
ART. 1
(1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã
sau în baza raportului de serviciu, precum şi orice alte activitãţi dependente;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) abrogat;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
e) persoane care încheie un contract de asigurãri sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare pânã la data de 1 ianuarie 2006.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (2), care au calitatea de pensionari, nu sunt asigurate conform prezentei ordonanţe de urgenţã, cu excepţia pensionarilor de invaliditate gradul III şi a pensionarilor nevãzãtori, care se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la lit. c) şi d).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

concediul de maternitate nathalice nathalice Buna ziua, am o intrebare, daca o femeia naste in strainatate, se poate pierde indemnizatia de maternitate in tara? va multumesc si va doresc o zi ... (vezi toată discuția)
Care este baza legala..? monalisaalina monalisaalina Buan ziua,vin cu rugamintea sa imi spuneti care este legea care prevede intrarea in concediu de maternitate din somaj... Multumesc (vezi toată discuția)
Prenatal LOREDANA91 LOREDANA91 Buna seara! Am terminat liceul si beneficiez de somaj pana la data de 30.03.2010.Sunt insarcinata si o sa nasc la inceputul luni iunie.Ce trebuie sa fac ca ... (vezi toată discuția)