Am o intrebare cel putin bizara: persoana X a lucrat in perioada 1986-1993 la o fabrica de utilaj greu, unde pe langa zgomotul infernal care era in hala se incadra in ordinul 50/1990 la anexa 1 (grupa 1)pct.21 si anexa2 pct 27 ,iar in perioada 1993-2001 la o alta fabrica unde la sectia unde lucra X activitatea era de trefilare a sarmei activitate incadrata in ordinul 50/1990 ,anexa2( grupa 2) la pct.24 . In vederea pensionarii ,X a solicitat adeverinte de la ambele fabrici si nu mica i-a fost mirarea cand a primit adeverinte pentru "munca grea", dar nu grupa, functionarii de la serviciul personal al celor 2 fabrici sustinand ca "fabrica nu da grupa" desi alte persoane pensionate cu ani in urma au primit adeverinte de grupa .Ce posibilitate exista ca sa obtina grupa? Sa actioneze fabricile in judecata ?
Pentru a beneficia de grupa de munca, in 1990 si ulterior anual, firmele trebuiau sa intocmeasca documentatii si sa primeasca avizul ITM/ inspectia muncii pentru locurile de munca/ posturile de lucru/ activitatile incadrate in grupa I si II de munca. In baza avizelor primite, firmele emiteau decizii interne, scrise, in care erau nominalizate persoanele beneficiare de grupa de munca, pe locuri de munca/ posturi de lucru/ activiitati desfasurate.
Pentru perioada anterioara 1990, firmele trebuiau sa faca mentiuni cumulate, in carnetele de munca ale salariatilor, iar pentru perioada de dupa 1990 mentiunile trebuiau facute anual.
Legea nr.263/ 2010 mentioneaza si posibilitatea emiterii de adeverinte conform anexei 14 din lege, daca nu s-au facut mentiuni in carnetele de munca.
Nominalizarea activitatii desfasurate (in mod general) in anexele la ord.nr. 50/ 1990 nu inseamna automat ca cei care au desfasurat astfel de activitati beneficiaza de grupa de munca. Daca documentatiile cerute de ord nr.50/ 1990 nu au fost intocmite de firmele respective, atunci salariatii nu beneficiaza de grupa de munca.
Adeverinta primita pentru "munca grea" presupun ca se refera la un spor (%) la salariu.
O actiune in instanta, strict pentru acordare retroactiva de grupa de munca, poate fi tardiva, daca nu exista documentele mentionate. O expertiza tehnica judiciara in specialitatea protectia muncii, solicitata de instanta de judecata, dupa cca. 25 de ani, nu ar avea la dispozitie elemente (buletine de determinare noxe, decizii interne, avize ITM, insotite de prevederi din contracte colective de munca si din contracte individuale de munca, chiar daca s-ar gasi state de plata, etc.) esentiale, pentru a se pronunta.
Daca se acordau grupe de munca, firmele trebuiau sa plateasca CAS majorat pentru salariatii nominalizati in grupe de munca.
Documentele mentionate trebuiau negociate intre sindicat si patronat si sa existe sub forma scrisa, semnate de parti, parafate si cu avizele obtinute de la ITM/ inspectia muncii. Nominalizarea lucratorilor incadrati in grupa de munca trebuia sa se regaseasca in anexele la contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma. In contractele individuale de munca trebuiau facute mentiune legate de grupa de munca la care era incadrat salariatul.