avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... rog ajutor (deducere personala de baza)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

rog ajutor (deducere personala de baza)

am un coleg de serviciu care se confrunta cu urmatoarea problema: are in intretinere sotia (care este studenta si nu lucreaza) si o fetita de 12 luni. in momentul angajarii a adus copie dupa certificatul de nastere al fetiteti si declaratie pentru sotie cum ca nu are niciun venit. cei de la resurse umane au facute pierdute aceste hartii si nu i s-au luat in calcul la deducerea personala de baza cele 2 persoane aflate in intretinere. acum dupa 10 luni a vazut ca nu i s-au acordat aceste drepturi, a facut cerere sa i se dea din urma si resursele umane se fac ca ploua. va rog sa-mi ziceti ce drepturi i-au fost incalcate (articolul) si ce poate face colegu in aceasta privinta. va multumesc!
Cel mai recent răspuns: INOCENTIA ZISSU , Consilier juridic 15:39, 29 Aprilie 2009
Raspuns
Intr-adevar, salariatii au dreptul la o deducere personala din venitul net lunar din salariu a unei sume, sub forma de deducere personala, acordata pe fiecare luna a perioadei impozabile, numai pt. veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
Deducerea personala se acorda pt salariatii care au un venit brut lunar de pana la 1.000 lei, inclusiv, astfel:
1. Pt contribuabilii care nu au in intretinere alte persoane, deducerea personala este 250 lei;
2. Pt. contribuabilii care au in intretinere o persoana deducerea este de 350 lei;
3. Pt. persoanele care au in intretinere 2 persoane (cazul dv.) deducerea este 450 lei
4. Pt. 3 persoane, 550 lei;
5. pt. 4 sau mai multe persoane 650 lei.
Pt. contribuabilii care realizeaza venituri brute din salarii cuprinse intre 1.000 si 3.000 lei deducerile personale sunt degresive (in scadere) fata de cele de mai sus si sunt stabilite prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice.
Pt. contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii mai mari de 3.000 lei nu se acorda deducere personala.
Am subliniat aceste aspecte, ca introducere.
Acum:
- Orice cerere, se face in 2 exemplare.
- Orice cerere se inregistreaza la secretariat, evident cu numar de inregistrare.
- Puteti face o REVENIRE la cererea dvs. nr. _____din data de ______pentru care nu s-a raspuns si nu s-a materializat nici o actiune. Si cereti, in baza documentelor prezentate, sa dea curs unui raspuns, evident si retroactiv pt ca este o revenire la o lucrare inregistrata in unitate, cu numar de inregistrare si nesolutionata. Avand in vedere ca cererea (prima cerere) cu toata documentatia este facuta la data de _____urmeaza ca drepturile dvs. sa fie operabile de la data aceea.
Sa stiti ca, nesolutionarea unei lucrari, indiferent ca rasp;unsul este pozitiv sau negativ (in cazul dv. este pozitiv) poate fi si abatere disciplinara.
Ca urmare, se va face o REVENIRE, la cererea inregistrata nr. ___din __, in atentia DIRECTORULUI, cu obligatia de a se da un raspuns, de a se regla situatia.
Imi este greu sa cred, ca nu vor da curs revenirii. Sa stiti ca si unitatea poate fi data in judecata, in cauza pretentia fiind legala si se va merge pe dreptul muncii, fara taxa de timbru, la Tribunal.
Inocentia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane aflate in intretinerea salariatului iuliana_gradinaru iuliana_gradinaru Buna ziua, incerc sa aflu informatii despre avantajele persoanelor aflate in intretinerea unui angajat. De ex eu am 3 copii minori pe care nici eu si nici ... (vezi toată discuția)
Deducerea la impozit rodicasaizu rodicasaizu Buna ziua , numele meu este Luminita Saizu si am o intrebare legata impozit . Am doi copii in varsta de 7 respectiv 12 ani , care sunt trecuti in ... (vezi toată discuția)
Pontaj eronat miky3110 miky3110 Ce inseamna,, deducere de baza,,? (vezi toată discuția)