avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Diferenta dintre abuz in serviciu si neglijenta in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Diferenta dintre abuz in serviciu si neglijenta in serviciu

Buna seara.

Va rog sa-mi spuneti care este diferenta dintre abuz in serviciu si neglijenta in serviciu. De asemenea, dupa ce perioada intervine prescriptia pentru cele doua infractiuni, dupa noile coduri penale?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: ivasi , utilizator 19:49, 17 Iulie 2016
ati cautat pe google aceste infractiuni?dura 5 secunde.
ART. 297
Abuzul în serviciu
(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.
ART. 298
Neglijenţa în serviciu
Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
ART. 154
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.
(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4) În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.
ART. 155
Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.
(2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie.
(3) Întreruperea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de întrerupere priveşte numai pe unii dintre ei.
#M3
(4) Termenele prevăzute la art. 154, dacă au fost depăşite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni.
#B
(5) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripţie a răspunderii penale.
ART. 156
Suspendarea cursului prescripţiei răspunderii penale
(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale este suspendat pe timpul cât o dispoziţie legală sau o împrejurare de neprevăzut ori de neînlăturat împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal.
(2) Prescripţia îşi reia cursul din ziua în care a încetat cauza de suspendare.

Din cite se poate constata v-a raspuns deja partial un consultant,si nu voi mai relua articolele din codul penal deja enuntate.Din interpretarea acestor articole rezulta ca deosebirile dintre cele doua infractiuni sint: ambele fapte sint prevazute in titlul 5,capitolul 2 din Noul Cod Penal ca infractiuni de serviciu, insa intimp ce abuzul in serviciu este o fapta mult mai grava care se savirseste cu intentie(directa sau indirecta),infractiunea de neglijenta in serviciu este mult mai usoara si presupune de principiu incalcarea "din culpa" de catre un functionar a unei indaroriri de serviciu....O alta diferenta consta in regimul sanctionator mult mai drastic in cazul abuzului in serviciu.In acelasi timp dupa cum se observa continutul sanctionator al abuzului este mult mai complex decit in cazul neglijentei.Oricum aceste doua fapte nu pot fii savirsite in concurs cu referire la latura obiectiva.
cum poate fi tras la raspundere un judecator daca nu e functionar public?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescripție ucidere din culpa IonMF IonMF Cînd se prescrie pedeapsa unui inculpat care la judecarea pe fond a primit 5 ani de închisoare cu executare.S-a facut apel iar acum cauza a fost trimisă ... (vezi toată discuția)
Prescriptia raspunderii penale liviamaria liviamaria Care este termenul de prescriptie în cazul unei infractiuni de inselaciune savarsita in aprilie 2008? S-a intrerupt cursul prescriptie daca a fost audiat ... (vezi toată discuția)
Înlăturarea răspunderii penale! Dr.Dreams Dr.Dreams Buna ziua! Vă rog o întrebare la următoarea speță: Cat timp trebuie să curgă pt înlăturarea răspunderii penale de la data când am fost depistat de ... (vezi toată discuția)