avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Eroarea in dreptul penal - NCP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Eroarea in dreptul penal - NCP

(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu cunoştea existenţa unei stări, situaţii ori împrejurări de care depinde caracterul penal al faptei.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi faptelor săvârşite din culpă pe care legea penală le pedepseşte, numai dacă necunoaşterea stării, situaţiei ori împrejurării respective nu este ea însăşi rezultatul culpei.
- ce inseamna numai daca necunoasterea starii, situatiei ori imprejurarii respective nu este insasi rezultatul culpei? in ce situatie eroarea invincibila poate exonera persoana de raspunderea penala in cazul savarsirii unei infractiuni din culpa?
Cu alte cuvinte și pentru a se avea în vedere eroarea, ar fi necesară necunoașterea acelei stări, situații, împrejurări, etc, însă ar trebui, pentru a exista culpa, să fie vorba despre o imposibilitate care se datorează tot celui care invocă eroarea.Deci există teoretic eroare, însă nu o eroare invincibilă, ci una care se datorează neglijenței celui care se prevalează de eroare. Situqațiile pot diverse și se analizează de la caz la caz .
multumesc pentru raspuns, ca sa fiu sigura ca am inteles art. 30:
in cazul erorii asupra tipicitatii:
- daca faptuitorul este in situatia unei erori invincibile: raspunderea penala este inlaturata si in situatia in care savarseste o infractiune intentionata si in situatia in care savarseste o infractiune din culpa
- daca faptuitorul este in situatia unei erori vincibile: raspunderea penala este inlaturata si in situatia in care savarseste o infractiune intentionata si in situatia in care savarseste o infractiune din culpa, dar numai in situatia in care fapta nu este incriminata in norma penala astfel, iar in situatia in care incriminata raspunderea va subzista.

in cazul erorii asupra caracterului imputabil:
- daca faptuitorul este in situatia unei erori invincibile: raspunderea penala este inlaturata si in situatia in care savarseste o infractiune intentionata si in situatia in care savarseste o infractiune din culpa
- daca faptuitorul este in situatia unei erori vincibile: raspunderea lui nu va fi inlaturata in nicio situatie, putand valora doar o circumstanta atenuanta judiciara cel mult?

corectati-ma daca am gresit ceva in vreuna din ipoteze.
Deci, pentru cazul când eroarea privește un element constitutiv al infracțiunii:
În cazul faptelor care sunt incriminate numai când sunt săvârșite cu intenție, este înlăturat caracterul penal al faptei, pentru lipsa vinovăției;
Dacă fapta este incriminată atât atunci când este săvârșită cu intenție cât și atunci când este săvârșită din culpă ,eroarea va înlătura vinovăția și deci caracterul penal al faptei săvârșită din culpă doar dacă se constată că eroarea nu este ea însăși rezultatul culpei.Adică să nu se datoreze modului culpabil de comportate a autorului infracțiunii.
În cazul erorii invincibile, răspunderea este înlăturată indiferent dacă fapta este comisă cu intenție sau este comisă din culpă.
În cazul erorii vincibile, care înseamnă că rezultatul putea fi înlăturat dacă autorul ar fi fost mai diligent, conduce la înlăturarea răspunderii pentru faptele săvârșite cu intenție,nu însă și pentru faptele care sunt incriminate atunci când sunt săvârșite din culpă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licenta vasile.roberto vasile.roberto Buna ziua,am si eu nevoie de cateva informatii cu privire la tema de licenta \"cauzele care inlatura caracterul penal al faptei\" . Unde le pot ... (vezi toată discuția)
Explicatie art 30 Antonmkboom Antonmkboom [b]Poate cineva sa imi ofere exemple concrete raportate la acest intreg articol? Adica situatii in care este veridic acest articol [/b] Cauzele de ... (vezi toată discuția)
Art. 30 noul cod penal ContSters54906 ContSters54906 Mi-ar placea sa stiu si eu parerea colegilor despre art. 30 din \\\"mult-asteptatul\\\" nou cod penal. (vezi toată discuția)