avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume de familie

Desi nu am nicio intentie sa divortez, am motive personale sa schimb numele acordat de catre sotul meu la casatorie in cel purtat anterior. Daca acest lucru este posibil as dori sa stiu unde sa ma adresez. multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:10, 7 Aprilie 2014
Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa se face conform Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Competenta de solutionare a cererilor este a presedintelui consiliului judetean, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti, care se pronunta prin emiterea dispozitiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii, conform prevederilor art. 13 din O.G.R. nr. 41/2003.

Sunt necesare motive temeinice care sa indreptateasca solicitantului sa ceara schimbarea numelui sau a prenumelui pe cale administrativa.

Daca sotii s-au învoit sa poarte în timpul casatoriei un nume de familie comun, pentru schimbarea acestuia este necesar consimtamântul celuilalt sot.

La cerere trebuie anexate:
– copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale persoanei care solicita schimbarea numelui;
– un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 10, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea caruia sa nu fi trecut mai mult de un an;
– consimtamântul, dat în forma autentica, al celuilalt sot, în cazul schimbarii numelui de familie comun purtat în timpul casatoriei;
– certificatele de cazier judiciar si cazier fiscal ale solicitantului;
– orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
[ link extern ]
E dificil de dovedit motivele personale in fata autoritatilor administrative... depinde de motive, desigur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate lua numele de dinainte de casatorie TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.sant casatorita cu sotul meu din 2009 si am luat numele lui.cum as putea sa am si numele meu cel de dinainte de casatorie?trebuie neaparat sa dam ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume PaxinoNiculae PaxinoNiculae Buna ziua ..Sunt divortat si port numele de familie al fostei sotii ,acum doresc sa ma recasatoresc si sa purtam ambi soti numele meu avut anterior adica cel ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui dupa casatorie GheorgheIleana GheorgheIleana Buna ziua! Faptul ca intampinam o problema in ceea ce priveste schimbarea numelui dupa casatorie(eu Gheorghe si el Buca), as dori sa stiu daca exista vreo ... (vezi toată discuția)