avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie tata sau mama
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie tata sau mama

Buna ziua,
As dori sa stiu si eu ce se intampla in urmatoarea speta: mama salariata full time intra in CCC si alege varianta 1 an (pt ca e mai avantajoasa economic) ..sta 11 luni in CCC si tatal isi ia CCC 1 luna pana cand copilul implineste 1 an. Intrebari:
- poate mama sa nu se intoarca la serviciu pana copilul face 2 ani...sa stea acasa fara nici un ban? cu alte cuvinte contractul de munca sa fie suspendat pana cand copilul implineste 2 ani?
- mai exista vreo preverede pe undeva care zice ca angajatorul mamei sa fie obligat sa ii tina postul timp de 2 ani...si sa o primeasca inapoi dupa 2 ani?
- tatal care a stat 1 luna in CCC se intoarce la serviciul sau full time. Are dreptul tatal sa beneficieze de stimulentul de insertie de 500 lei pt anul ce urmeaza?
Multumesc anticipat,
Raluca
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:05, 8 August 2014
1. Daca mama a optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 1 an atunci se va suspenda plata indemnizatiei pentru CCC la varsta copilului de 11 luni deoarece a 12-a luna este rezervata tatalui copilului (fie ca acesta intra sau nu o luna in CCC).

2. In aceasta luna mama poate solicita concediu fara plata sau poate relua activitatea.

3. Dupa ce copilul implineste 1 an mama poate solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana a varsta de 2 ani a copilului.

4. - Ambele perioade de concediu fara plata sunt perioade asigurate la sanatate, plata contributiei fiind facuta de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).
- Pentru aceasta trebuie sa anuntati AJPIS, in scris, ca sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilului (si sa atasati o adeverinta in acest sens de la angajator).

5. - De stimulentul de insertie poate beneficia numai parintele care a intrat prima data in CCC si numai daca are venituri din salariu.
- Pe perioada cat un parinte beneficiaza de concediu fara plata pentr cresterea copilului celalalt parinte nu poate beneficia de stimulentul de insertie.

6. - Pe perioada cat un salariat se afla in CCC sau primeste stimulentul de insertie el nu poate fi concediat decat in cazul in care angajatorul este in reorganizare judiciara sau faliment.
- Pe perioada cat salariatul se afla in concediu fara plata pentru cresterea copilului angajatorul nu mai are aceasta obligatie.

7. Angajatorul nu are obligatia sa pastreze locul de munca al unui salariat aflat in CCC sau concediu fara plata pentru cresterea copilului.


multumesc frumos;
...deci daca "De stimulentul de insertie poate beneficia numai parintele care a intrat prima data in CCC si numai daca are venituri din salariu.'....daca dupa ce mama termina concediul de maternitate ...tatal solicita primul 1 luna de CCC si apoi mama solicita restul de 11 luni....atunci merge ca tatal sa obtina stimulentul dupa ce copilul implineste 1 an? (in luna in care tatal e in CCC mama obtine concediu fara plata de crestere copil)

...in al 2-lea an in care mama are concediu fara plata, teoretic e la alegerea angajatorului sa ii pastreze sau nu locul de munca....si era oricum alegerea angajatorului chiar daca mama se intoarce la munca dupa 1 an sa zicem, corect? deci riscul de a pierde locul de munca exista oricum in ambele variante.
1. - Daca tatal copilului intra prima luna in CCC iar mama celelalte 11 luni tatal poate beneficia apoi de stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.
- Dar pe perioada cat tatal copilului beneficiaza de stimulentul de insertie mama copilului nu poate beneficia de concediu fara plata pentru cresterea copilului (ori una , ori alta, nu merge sa beneficiati de amandoua).

2. - In nici o situatie angajatorul nu are obligatia sa pstreze un loc de munca.
- Obligatia legala a lui este sa nu va concedieze in timp ce sunteti in CCC sau beneficiati de stimulentul de insertie.

3. Daca aveti dubii puteti solicita un raspuns de la AJPIS, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC, stimulentul de insertie, plateste contributia la sanatate pe perioada de concediu fara plata pentru cresterea copilului si este institutia care va poate da cel mai competent raspuns.
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Scuze insa nu e foarte clar; la inceput ati spus:
"In aceasta luna (a 12-a) mama poate solicita concediu fara plata sau poate relua activitatea.
Dupa ce copilul implineste 1 an mama poate solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana a varsta de 2 ani a copilului."
Apoi "Dar pe perioada cat tatal copilului beneficiaza de stimulentul de insertie mama copilului nu poate beneficia de concediu fara plata pentru cresterea copilului (ori una , ori alta, nu merge sa beneficiati de amandoua).

nu mai inteleg se poate ca atat timp cat mama are concediu fara plata ...tatal care lucreaza sa ia stimulentul?
1. Pe perioada cat mama are concediu fara plata pentru cresterea copilului tatal nu poate beneficia de stimulentul de insertie.

2. - Dar dvs. puteti sa va luati un concediu fara plata obisnuit, pentru interese personale, si atunci tatal copilului poate beneficia, in acest timp de stimulentul de insertie.
- Dar acest concediu fara plata trebui aprobat de angajator (care il poate aproba sau nu).

3. Concediul fara plata pentru cresterea copilului se acorda in baza OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

4. - Concediul fara plata (obisnuit) se acorda in baza Codului muncii:

Art. 54
Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

- Modul si conditiile de aprobare ale unui astfel de concediu fara plata trebuie sa fie prevazute in Contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil angajatorului sau in Regulamentul intern (R.I.) al angajatorului.

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie si somaj penesmaria penesmaria Buna ziua. Mama nu indeplineste conditiile pentru acordare CCC, nu realizeaza venituri. Tatal realizeaza venituri insa vrea sa solicite direct stimulent de ... (vezi toată discuția)
Concediu cresterea copilului - lege noua pentru tata ionutr81 ionutr81 buna ziua, recent a aparut o lege inc e priveste cresterea copilului ce mentioneaza ca ambii parinti trebuie sa participe activ si cat de cat proportional la ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru crestere copil Bianca_Szel Bianca_Szel Am si eu o nelamurire. Am nascut pe 6 septembrie 2012 si am optat pentru CCC pe 1 an. Caracterul job-ului nu-i permite sotului sa efectueze acel CCC de o ... (vezi toată discuția)