avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bun instrainat prin donatie in timpul partajului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bun instrainat prin donatie in timpul partajului

Prietena mea ,in timpul casatoriei a dat avans de 10000 euro pentru un apartament . Dupa divort , in timpul partajului fostul ei sot , a donat apartamentul respectiv fratelui sau astfel incat acum ,la terminarea partajului el spune ca nu mai are nimic pe numele lui, astfel incat nu -i mai poate da prietenei mele suma de 5000 euro ce i se cuveneau de drept.Ce lege avem in Romania care sa nu lase sotul sa faca donatii (sau daca a facut sa plateasca totusi )in timpul unui partaj? Cum poate ea sa-si recupereze banii? :O
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 15:47, 11 Aprilie 2014
In primul rand trebuie verificat actul de donatie.
Daca apartamentul respectiv era bun comun, sotul nu avea dreptul sa-l instraineze in niciun mod inainte de hotararea judecatoreasca de partaj care sa atribuie acestuia apartamentul. As fi extrem de surprinsa sa aflu ca a fost incheiata o donatie de un notar in aceste conditii.
Daca s-a intamplat, atunci sa formuleze actiune in anulare a donatiei.
Trebuie analizate contractele, atat titlul de proprietate al apartamentului in discutie, cat si donatia.
Va multumesc foarte frumos, chiar nu stie ce sa faca .Acum o sa aiba un punct de pornire .
Eu l-as chema si pe frate la partaj si as cere desfiintarea donatiei in acelasi dosar de partaj, ca sa nu aveti mai multe taxe si avocat... dar nu stiu in ce stadiu sunteti.
imobilul respectiv era inclus in masa partajabila ? facea obiectul procesului de partaj? in caz afirmativ, o donatie legala nu putea avea loc ..
si cu atat mai mult daca imobilul fusese achizitionat in timpul casatoeiri celor doi soti, era un bun comun al sotilor si nu putea fi instrainat fara acceptul ambilor soti .
nu stiu ce fel de donatie s-a facut si nici cat este de legala acea donatie . ar trebui facute cercetari in acest sens si atacat actul de donatie .
Va multumesc tuturor pentru informatii si va rog sa ma mai ajutati in continuare.
Am intrat in legatura cu prietena mea si lucrurile stau cam asa: ea spune ca in timpul casatoriei s-au dat avans 10 000 euro pentru un apartament ;.antecontractul a fost semnat de amandoi sotii si 4 martori.Dupa divort el a reusit sa cumpere un alt apartament (de la aceeasi persoana ce detine mai multe apartamente),inselandu-l pe proprietar ,si la plata apartamentului din urma , tinandu-se cont de cei 10000 euro.La procesul ce a avut loc proprietarul a fost martor ,a spus ca a semnat actele cu sotul pe motiv ca nu a fost informat de divortul sotilor ba mai mult a fost mintit ca in 2 luni ajunge si sotia in tara si urmeaza sa semneze si ea actele .Dupa ce s-au dovedit toate,i s-a dat dreptate sotiei ,iar recursul lui a fost respins.In timpul procesului sotul a dat prin donatie apartamentul fratelui sau pt a nu plati cei 5000 euro ce ii cuvin sotiei. Este legal asa ceva in Romania? ce poate face in acest sens?

Alte discuții în legătură

Cum pot să dau / vând copilului meu o casă la țară că să nu o ia banca Moise Ana Moise Ana Cum pot să dau vînd copilului meu o casă la țară că să nu o ia banca care ne a vîndut apartamentul si ne judecăm? (vezi toată discuția)
Contracte Dia7 Dia7 Speta: Bunicii doresc sa transfere dreptul de proprietate asupra unui imobil nepotului. Fiul lor are un dosar de executare silita, nu lucreaza, nu detine ... (vezi toată discuția)
Executare silita cu probleme danutciob danutciob În urma unui partaj dat de mine care a durat de 6 ani, am obţinut o hot jud def şi irev prin care trebuia să mi se dea cam 10000 EU partea mea de plată a ... (vezi toată discuția)