avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Drept somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Drept somaj

Buna ziua!
La firma unde am lucrat s-a desfiintat si dupa trei saptamani de somaj m-a preluat o firma cu contract determinat pe trei luni, ceea ce dupa expirarea termenului a prelungit/modificat contractul conform act aditional, pe durata nedeterminata. Am auzit de la cineva ca pentru o anumita durata trebuie sa primim cateva procente lunar din somaj. Este adevarat?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: yume21 , utilizator 19:31, 8 Aprilie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
a) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata mai mare de 12 luni;
...

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...

c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni;
...

Art. 72
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1), carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj, potrivit legii, si care se angajeaza cu norma intreaga, conform prevederilor legale in vigoare si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).


2. Asadar nu mai puteti beneficia de cei 30% din indemnizatia de somaj deoarece s-a schimbat contractul individual de munca initial din perioada determinata in perioada nedeterminata.
Multumesc mult!
:(
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2014
yume21, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Lucia_pad Lucia_pad Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti in ce situatie pot primi cei 30% din indemnizatia de somaj , in cazul in care, dupa o luna de la inregistrarea la AJOFM, ca ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de somaj enedaniel1 enedaniel1 ce conditii trebuie indeplinite ca sa poti beneficia de indemnizatia de 30% din ajutorul de somaj ,daca iti gasesti de munca in perioada cat esti somer in plata (vezi toată discuția)
Somaj GabrielaF GabrielaF Buna ziua.Ma aflu in somaj pana in iunie 2014,dar mi s-a facut o oferta de munca si intentionez sa ma angajez,intrebarile mele sunt: -trebuie sa depun ceva ... (vezi toată discuția)