avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul complet de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul complet de cotizare

Care este stagiul complet de cotizare la pensionare pentru un barbat incadrat in gr.2 de handicap,care beneficiaza de prevederile art.58 lit.b din Legea 263/2011
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:44, 19 Iunie 2023
1. Stagiul complet de cotizare este in functie de luna si anul nasterii barbatului respectiv.

2. Din ce spuneti dvs. banuiesc ca are gradul de handicap accentuat si i se va reduce varsta standard de pensionare cu 10 ani daca are relalizat cel putin 2/3 din stagiul complet de cotizare daca handicapul este de dinainte de a incepe sa lucreze.

3. Asadar spuneti luna si anul nasterii, gradul de handicap (grav, accentuat sau mediu) si de cand il are, data cand a inceput sa lucreze cu contract individual de munca si ce vechime in munca are (stagiu efectiv de cotizare).
Data nasterii :11.03.1959
Grad de handicap accentuat dobandit la nastere
Angajat septembrie 1983
stagiul efectiv de cotizatie 26 ani (a lucrat din septembrie 1983 pana in decembrie 2010)
1. Pentru un barbat nascut in martie 1959 varsta standard de pensionare este de 65 de anil stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

3. - Daca are un stagiu de cotizare de 26 de ani atunci acseta este mai mult decat 2/3 din 35 de ani asa ca poate solicita pensie pentru limita de varsta la de 55 de ani (65 - 10), in martie 2014, adica oricand de azi inainte.
- Sa mearga la Casa de Pensii sa ia lista cu actele necesare si sa le depuna cat mai repede pentru ca pensia se acorda de la data inregistrarii cererii la Casa de Pensii.
Art. 95

(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare
(2) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 56-59, la stabilirea punctajului mediu anual se iau în considerare stagiile de cotizare complete prevăzute la aceste articole.

INTREBARE
In acest caz concret " numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare' folosit in calculul punctajului mediu anual este de 23 ani (2/3 din 35 ani) deci se impart numarul de puncte rezultate din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la 23 ?
Total puncte se imparte la stagiul complet de cotizare de 23 de ani si 4 luni = 2/3 din 35.
Mai exact la 23,3333.

Alte discuții în legătură

Calcul pensie limita de varsta - persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Avem urmatoarea speta. Barbat, nascut in mai 1961, perioada de cotizare 30 de ani cu handicap accentuat preexistent. Are un punctaj total de 37.02389 care ... (vezi toată discuția)
Determinarea punctajului mediu anual pentru pensia de invaliditate in conditiile art 58 din legea nr. 263/2010 iolanda2004 iolanda2004 conf Art. 58. — Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază ... (vezi toată discuția)
Calculul pensiei de invaliditate pentru persoanele care au realizat un stagiu de contizare in conditii de handicap pre existent calitatii de asigurat iolanda2004 iolanda2004 In situatia in care solicit o pensie de invaliditate, la calculul punctajului mediu anual se utilizeaza prevederile art 95 aliniatul (2) (vezi toată discuția)