avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcoolemie 0,70 in sange, accident soldat cu vatamarea ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcoolemie 0,70 in sange, accident soldat cu vatamarea proprie si numai pagube materiale proprii

In urma cu cateva saptamani am suferit un accident, in urma caruia mi-am avariat doar propria masina si m-am auto-vatamat. Inainte cu cateva ore de accident am consumat doua beri si crezand ca a trecut destul timp ca alcoolul sa iasa din sange m-am urcat la volan. m-am inselat si iata ca acum nu pot sa imi iau permisul chiar daca am sustinut examenul 13/15 decat dupa 90 de zile. intrebarea mea este de ce nu beneficiez si eu de reducerea perioadei la 30 de zile? E adevarat, am gresit, e pentru prima oara si mi-a fost invatare de minte! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns urgent. Am mare nevoie de permis.
Cel mai recent răspuns: Cristian0905 , utilizator 15:47, 9 Aprilie 2014
Permisul de conducere este retinut pe perioada efectuarii actelor de cercetare penala.

(Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda)

Puteti uza de urmatoarele institutii :

Renunţarea la aplicarea pedepsei
Art. 81
Avertismentul
(1) Când dispune renunţarea la aplicarea pedepsei, instanţa aplică infractorului un avertisment.
(2) Avertismentul constă în prezentarea motivelor de fapt care au determinat renunţarea la aplicarea pedepsei şi atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni.
(3) În caz de concurs de infracţiuni se aplică un singur avertisment.

Amanarea pedepsei
Art. 83
Condiţiile amânării aplicării pedepsei
(1) Instanţa poate dispune amânarea aplicării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa stabilită, inclusiv în cazul concursului de infracţiuni, este amenda sau închisoarea de cel mult 2 ani;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 lit. a) şi lit. b) sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
(2) Nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este de 7 ani sau mai mare sau dacă infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor.
(3) Amânarea aplicării pedepsei închisorii atrage şi amânarea aplicării amenzii care însoţeşte pedeapsa închisorii în condiţiile art. 62.
(4) Sunt obligatorii prezentarea motivelor care au determinat amânarea aplicării pedepsei şi atenţionarea infractorului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.

In situatiile sus expuse, permisul de conducere nu va fi anulat.

Daca se va aplica o pedeapsa, permisul de conducere va fi anulat obligatoriu.Redobadirea este posibila in termen de un an de la ramanerea defintiiva a hotararii judecatoresti.

(conform art. 59 pct. 4 şi art. 104 din Legea nr. 255/2013 (#M18), începând cu data de 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală), la articolul 116 alineatul (1), literele b) şi d) vor avea următorul cuprins:
#M18
"b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
..........................................................................
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.").

Ultima modificare: Miercuri, 9 Aprilie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Aveti dosar penal. In urma condamnarii permisul se va anula.

sau varianta 2

Ati avut dosar penal si ati primit NUP?

Daca este asa atunci nu beneficiati de reducerea perioadei de suspendare si sunteti obligat sa sustineti testul 13/15.
cyan, moderator
Mi-a fost intocmit proces-verbal de constatare a contraventiei pentru conduceresub influenta bauturilor alcoolice. Lucrarea penala intocmita fiind clasata de catre procuror. am sustinut examenul 13/15 dar mi s-a spus ca nu beneficiez de reducerea perioadei la 30 de zile pt ca am fost implicat intr-un accident cu pagupe materiale. (pagubele mele materiale) Nu am produs pagube materiale nimanui. A fost avariat doar propriul autoturism si totusi de ce nu beneficiez de reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile?
Cristian0905, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare permis ? ku990 ku990 am doua dosare penale ptr conducere fara permis, perioada intre ele fiind de o luna. Acum o zi a sosit si permisul, dobandit in perioada de cercetare, ... (vezi toată discuția)
Alcool la volan cristy46 cristy46 Buna ziua in data de 9 noiembrie 2016 mam urcat baut la volan dar nu am apucat sa merg si am fost oprit de un echipaj rutier.am fost dus la analize am suflat ... (vezi toată discuția)
coducere sub influenta alcoolului-amanare aplicare pedeapsa? andreigabriell andreigabriell pot obtine amanarea aplicarii pedepsei ...conform NCPP art.83 pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice cu val. 2.05 in sange tinand cont ca este ... (vezi toată discuția)